Gesprek in de klas

Burgerschapsvorming krijgt de laatste tijd weer veel meer aandacht in het onderwijs. Heftige gebeurtenissen zoals de aanslagen in Parijs en Brussel komen de klas binnen en leiden soms tot een lastig gesprek. 

Als leerkracht en als school wil je adequaat in kunnen spelen op actuele situaties, maar ook preventief te werk gaan. Bewust en structureel werken aan een positief pedagogisch klimaat en een schoolcultuur die gebaseerd is op democratische waarden is hierbij van belang. Juist in een stad als Amsterdam met zijn enorme diversiteit.

Wat is er voor scholen, onderwijsprofessionals én leerlingen nodig om in de klas het lastige gesprek over controversiële thema’s aan te gaan en zo de impact van burgerschapsonderwijs op school te vergroten?

Wat is er nodig om het lastige gesprek in de klas aan te gaan?

Bekijk hier de tips van leerlingen

rg-16-10-11-0148

Wat doet dreiging met jou en met je leerlingen?

Praat hierover met je collega’s én kom op do. 18 jan. naar de bijeenkomst "De vraag is niet óf, maar wanneer" over terreur en angst.

 

Wat leeft en speelt er in het onderwijs bij het bespreekbaar maken van controversiële onderwerpen in de klas? Juf Latifa van de Nelson Mandela School in Amsterdam vertelt in het filmpje hiernaast over haar ervaring tijdens botsende waarden in de klas. 

 

Programma 18 jan. & gratis aanmelden

gesprekindeklas-enkel-logo-1Bijeenkomsten voor leraren PO, VO en MBO

Hoe bespreek je controversiële onderwerpen in de klas?

Meld je aan voor een netwerkbijeenkomst over burgerschapsonderwijs.

Lees meer

bliksem

Bijeenkomsten met leerlingen

Hoe weet je wat leerlingen nodig hebben bij het goede gesprek in de klas?

Ga hierover in gesprek met ze tijdens een speciale les.

 

Lees meer

 

Themabijeenkomsten voor onderwijsprofessionals

Inspirerende bijeenkomsten met thema's als 'groepsvorming', 'tradities', 'omgaan met dreiging' en 'verkiezingen'. Voor alle onderwijsprofessionals (PO, VO en MBO) in Amsterdam, die hier met elkaar over in gesprek willen gaan.

 • Donderdag 18 januari 2018 –“De vraag is niet óf, maar wanneer”
  Thema: Angst en terreur
 • Donderdag 22 februari 2018 – Jouw stem doet er toe
  Thema: Verkiezingen

Locatie: Het ABC - Baarsjesweg 224, Amsterdam
Tijd: 16.00 - 19.00 uur

Lees meer & aanmelden

 

Blogs & vlogsgesprekindeklas

Wat helpt en wat werkt belemmerend?

 

Lees hier wat anderen zeggen. Wat hebben zij nodig bij het voeren van het goede gesprek in de klas?

Lees meer

Inspiratie & achtergrondengesprekindeklas-enkel-logo11

 

Wat leeft en speelt er in het onderwijs en bij leerlingen bij het bespreekbaar maken van controversiële onderwerpen in de klas?

Lees meer

Wij bieden hiernaast ook onder andere:

 • Alles bespreekbaar?!

  Hoe begeleid je gesprekken in de klas over gevoelige onderwerpen? Hoe voorkom je polarisering en zorg je voor een veilige sfeer, waarin kinderen en jongeren van en met elkaar leren? Hoe sluit je daarbij aan op de ontwikkelingsfase van het kind? Deze training op locatie bestaat uit twee dagdelen.

 

 • Weer Een Gelukkige Klas

  Wil je als leerkracht op korte termijn de groepsdynamiek en de sfeer in je groep verbeteren? Wil je dat de veiligheid en de rust in de groep terugkeert zodat jij weer toekomt aan onderwijzen en kinderen kunnen floreren? Een traject op maat met coaching on the job.