Martinette Strik

Onderwijsadviseur

‘Uitgaan van ieders kwaliteiten, dat is wat ik graag doe.’

 

Als Senior onderwijsadviseur bij Het ABC weet ik vanuit welke kwaliteiten ik wil werken en sta ik vooral graag stil bij die van anderen. Wanneer je de kwaliteiten centraal zet en eigenaarschap neemt, kom je tot de mooiste veranderingen. De kwaliteiten die ik zelf graag inzet in contact en begeleiding zijn mijn vermogen tot verbinden, mijn enthousiasme en mijn betrouwbaarheid.

Een belangrijk uitgangspunt in mijn werk is de vraag “hoe ziet het er uit als het helemaal is zoals jij het graag ziet”. De kracht van ‘samen’ is hierbij evident. Ik zie inspiratie samengaand met discipline als mooie motor van het steeds verbeteren van de onderwijspraktijk: inspiratie met discipline geeft aspiratie, op díe motor kom je als onderwijsprofessional naar mijn overtuiging in beweging. Hoe dit goed uitpakt voor de kinderen, zodat zij er beter van worden, is altijd mijn ‘waartoe’.

Mijn vakgebied is taal, wat mij betreft in de breedste zin van het woord. Taal is in mijn ogen niet slechts een schoolvak, maar zowel doel als middel in de communicatie tussen mensen, in jezelf uitdrukken, in het opdoen van zelfkennis en in leerprocessen. Met taal krijgen kinderen inzicht in hun persoonlijkheid, hun kwaliteiten, hun plek in de wereld, hun waarden en in hun leerproces en -doelen. Talig krachtige volwassenen kunnen met onder andere feedback en goede vragen deze processen van kinderen begeleiden en sturen. Formatief toetsen, rijke feedback geven, een veilige en krachtige leeromgeving neerzetten en de mogelijkheid krijgen om telkens opnieuw vragen te stellen, zijn voor mij onderwerpen die vaak ter tafel mogen komen op de scholen. Het niet-weten en samen (onder)zoeken zijn dan volop uitgangspunt. Dit uitgangspunt hanteer ik ook graag in de leerkringen die ik mee organiseer en vormgeef, voor IB-ers en starters bijvoorbeeld.

 

 

Martinette Strik
Onderwijsadviseur

06 831 409 03

mstrik@hetabc.nl

Mijn profiel