Zien is snappen

Grip op Nederlands voor anderstalige kinderen

Heb jij ook kinderen in de klas voor wie het Nederlands niet de enige of eerste moedertaal is? En vind je het belangrijk te leren omgaan met hun specifieke moeilijkheden in de Nederlandse taal? In de cursus Zien is Snappen maak je kennis met specifieke aspecten van de Nederlandse taal, die in taalmethodes niet belicht worden. Zodat je beter in staat bent anderstalige leerlingen het Nederlands te onderwijzen.

Programma

In een grootstedelijke context als Amsterdam is de uitzondering de regel. Voor veel kinderen is het Nederlands niet hun enige of eerste moedertaal. Door kinderen tijdig te trainen in het correct gebruiken van taalverschijnselen die voor tweede taalsprekers lastig te verwerven zijn, zorg je ervoor dat hun taalgebruik in het Nederlands versterkt wordt. Tijdens de cursusbijeenkomsten werk je met Coöperatieve Leerstrategieën aan de volgende inhouden:

 1. Introductiebijeenkomst en aanvulling bij woordenschatlessen
  Wat is taal? Wat is tweedetaalverwerving? Wat is taalonderwijs en Nt2-onderwijs? Welke risicomomenten zijn er in de schoolloopbaan van het anderstalige kind? Welke leerbehoeftes heeft het kind?
 2. Aanvulling bij woordenschatlessen en Zinnen maken
  zelfstandig naamwoord: eigennamen en meervoud en verkleinwoorden en samenstellingen (voor groep 1-4 én inhaalprogramma voor 5-8), zinnen.
 3. Werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden en jokerwoorden
  het werkwoord (groep 1-3 , knipwerkwoorden (groep 4) en bijvoeglijke naamwoorden algemeen, (groep(1-3), trappen van vergelijking (groep 4), lessen jokerwoorden (groep 1-4)
 4. Klanken en letters
  aanbieden en oefenen van klanklessen in groep 1-2, 3-4
 5. Algemene Nt2-didactiek en taalanalyse 
  structurele leerlijn in groep 1-4 en inhaalprogramma 4-8 de stappen in didactiek, het evalueren van spontaan taalgebruik van de leerling; het vaststellen van de leerlijnen en het organiseren van structurele lessen.

Resultaten

In de cursus leer je hoe je anderstalige kinderen met eenvoudige middelen het Nederlands kunt onderwijzen. De korte lessen kunnen naast elke taalmethode worden gebruikt, maar zijn ook te verbinden aan de nieuwkomersmethode Prisma Mondeling Nederlands.

Deze training is gevalideerd door Registerleraar (20 RU).

 

Aanmelden

Graag bij interesse onderstaand formulier invullen.
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact op.

Aanmelden Training: Zien is Snappen

 • Deelnemer gegevens

 

Heb je vragen hierover?

Moniek Sanders
Onderwijsadviseur & Taalspecialist

06 - 31 63 16 20

msanders@hetabc.nl

Mijn profiel

 

 

Wat zeggen deelnemers over Zien is snappen?

 • Leerzaam en leuk

 •                 Praktijkgericht

 •                                  Leuke voorbeelden

 • Meer bewust van het taalonderwijs

 •                  Positieve instelling

 •                                    Fijne werksfeer