Wij zoeken:

Senior Onderwijsadviseur/ procesbegeleider

 

Het ABC is een expertisecentrum voor het onderwijs in de metropoolregio Amsterdam. Het ABC levert met hoofd, hart en handen expertise die waarden gedreven is en zich richt op continue kwaliteitsverbetering in het onderwijs. Altijd in de context van de school, de leerkracht, de leerling en de ouders. Wij noemen dat virtuoos onderwijs.

De veranderende samenleving stelt voortdurend andere eisen aan kwaliteit van onderwijs. Dat vraagt om schoolteams die weten wat ze willen en leerkrachten die stevig in hun schoenen staan. Steeds vaker vragen schoolteams en besturen ons om hen te begeleiden bij het (her)vinden van een sterke koers, concrete invulling van nieuwe visies op leren en onderwijskundig leiderschap.

Daarom zoeken wij een

ervaren, virtuoze en innovatieve

senior onderwijsadviseur/ procesbegeleider

(30 tot 36 uur)

 

Schoolteams, directeuren en bestuurders komen met hun vraagstukken bij jou als adviseur van Het ABC. Dat is niet altijd meteen met een concrete vraag. In jouw rol van onderwijsadviseur/procesbegeleider help je hen scherp te krijgen wat zij verwachten van schoolontwikkeling op hún school. Je kijkt vanuit jouw vakkennis en ervaring naar de processen en uitkomsten die nodig en gewenst zijn, met altijd als uitgangspunt ‘onderwijs beter maken voor kinderen’. Jij weet wat nodig is voor een team, individuele leerkracht of directeur om daadwerkelijk beweging te creëren en je kunt deze processen begeleiden. Je doet dat op een coachende en soms meer sturende manier, zodat de school verder komt. Jij weet wat veranderkundig nodig is en kunt op vernieuwende en virtuoze wijze (voor)trekker zijn van ontwikkeltrajecten. Je bent vakdidactisch sterk en je bent in staat de vraag in een opdracht te formuleren. Met de ingrediënten van de Virtuoze school als uitgangspunt werk jij als adviseur, professional en veranderkundige met de onderwijsprofessionals op de scholen en met jouw ABC-collega’s.

Binnen de organisatie ben je de spil als het gaat om ‘andere manieren van leren’, andere wegen om tot de doelen te komen. Ontdekkend en ontwerpend leren; nieuwe ontwikkelingen kunnen vertalen naar de didactische kant en uit kunnen werken in leerlijnen. Van visie tot concrete handvatten die ingezet worden om een team/directeur/groep leerkrachten te ondersteunen bij zelf vormgeven van wat zij willen bereiken.

Je bent wendbaar over de grenzen van je team heen en je zult zitting hebben in verschillende vakgebieden binnen Het ABC, waaronder Onderwijsinnovatie.

Werkzaamheden:

 • Adviseren en begeleiden van schoolteams, directies en besturen bij het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs langs de lijnen van de Virtuoze School
 • Doorontwikkelen van de Virtuoze School, zowel inhoudelijk als in het veld
 • Begeleiden van workshops, masterclasses en coaching sessies voor onderwijsprofessionals (zowel intern als extern)
 • Antwoorden bieden op maatwerkvragen en daarbij passende trajecten ontwerpen
 • Bedenken en vormgeven van grote projecten binnen het onderwijs
 • Leveren van een actieve bijdrage aan de innovaties van Het ABC, via Lean en Agile werken
 • Het zijn van een strategische gesprekspartner voor het onderwijs
 • Actief uitbreiden van het netwerk van Het ABC

Je profiel:

 • Je hebt een academisch denk- en werkniveau en je bent analytisch sterk
 • Je hebt minimaal 15 jaar werkervaring in het onderwijs
 • Je hebt kennis van en visie op didactiek en nieuwe vormen van onderwijzen
 • Je hebt veranderkundige ervaring in leidinggevende positie
 • Je hebt een sterke persoonlijkheid en bent je ego voorbij
 • Je maakt dromen realiteit door innovatief te denken én te realiseren
 • Je bent gewend om in adviestrajecten te werken
 • Je kunt op basis van eigen naamsbekendheid en vanuit je eigen brede netwerk nieuwe klanten en opdrachten verwerven voor Het ABC en de virtuoze school verder uitdragen

Wij bieden:                        

Een uitdagende en zelfstandige functie binnen een organisatie die is uitgeroepen als meest wendbare organisatie van 2018. Daar zijn we trots op. Inschaling van de functie is volgens de cao AOJ en passend bij je kwaliteiten en ervaring. Je bent aangesloten bij pensioenfonds ABP en je werkt met een normjaartaak wat veel vrijheid van handelen geeft.

Mocht je interesse hebben om deze functie te combineren met een andere functie, bv. bij een hogeschool of universiteit, dan nodigen we je ook uit om te reageren.

Solliciteren:

Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met Irene Schimmel-Verschuur ischimmel@hetabc.nl. Wij willen deze functie graag zo spoedig mogelijk invullen. Voldoe je niet aan het profiel, dan liever niet reageren. Je brief en CV kun je vóór 1 april 2018 sturen aan Carla Groen, Personeel en Organisatie onder vermelding van “vacature senior onderwijsadviseur”: werkenbij@hetabc.nl
De selectie van de brieven zal begin april plaatsvinden en de selectiegesprekken zijn gepland in week 15 en 16.