Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Cursus Begaafdheid in de klas

05-10-2016, 14:30 - 17:00

Heb je een leerling in je groep zitten waarbij je (hoog)begaafdheid vermoedt, maar weet je niet zeker waar je precies op moet letten? Heb je leerlingen die je meer uit wilt dagen, maar weet je niet wat je hen kunt aanbieden? Vraag je je wel eens af of het beter is om een leerling te laten versnellen? Deze cursus geeft je antwoord op alle vragen rondom het signaleren, begeleiden en bieden van de juiste oplossingen voor begaafde leerlingen in je klas.

100401dws086-klein

Voor wie?

Voor (plusklas) leerkrachten van de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs. Deze training is geschikt voor zowel leerkrachten die relatief weinig kennis en ervaring met (hoog)begaafdheid hebben, als wanneer je al enige theoretische kennis hebt en behoefte aan verdieping en praktische handvatten voor in de klas.

Programma

In vier bijeenkomsten gaan we met elkaar aan de slag met de wereld van de begaafde leerling. De cursus is een balans tussen theoretische onderdelen en praktische werkvormen, waarbij deelnemers zelf de uitdagende werkvormen en activiteiten gaan ervaren. De elementen uit deze cursus sluiten aan bij de 21e-eeuwse vaardigheden.

 • Bijeenkomst 1: Theorie en achtergrond
  Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op de achterliggende theorie van (hoog)begaafdheid. We kijken naar de modellen, naar kenmerken en risico’s en we onderscheiden de vooroordelen van de feiten.
 • Bijeenkomst 2: De praktijk op school
  Tijdens deze bijeenkomst zoomen we in op de belangrijkste leerkrachtcompetenties en behandelen we de thema’s compacten, verrijken en versnellen.
 • Bijeenkomst 3: Praktische werkvormen in de groep
  Tijdens deze bijeenkomst gaan de leerkrachten zelf aan de slag met een aantal werkvormen en lesactiviteiten die hij/zij vervolgens zelf in de groep kan inzetten.
 • Bijeenkomst 4: De verdieping
  In deze laatste bijeenkomst behandelen we een aantal verdiepende aspecten, zoals mindset van Carol Dweck, de profielen van Betts & Neihart en de oudercomponent.

Resultaten

Na deze cursus ben je goed in staat om de begaafde leerlingen in je klas te herkennen en signaleren. Daarnaast heb je voldoende handvatten om de leerling meer uit te dagen, waardoor je beter tegemoet komt aan zijn/haar onderwijsbehoeften. (Hoog)begaafde kinderen worden beter (h)erkend en kunnen zich optimaal ontwikkelen.

Data & locatie

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten en deze vinden plaats op woensdagmiddagen van 14.30 tot 17.00 uur.
De eerstvolgende cursus is op:

 • 5 oktober 2016
 • 2 november 2016
 • 23 november 2016
 • 14 december 2016

Locatie: Grote Zaal van Het ABC, Baarsjesweg 224 Amsterdam
Trainers: Jaap Verouden en Annelies de Muijnck

Kosten

€ 335,- voor de gehele cursus (inclusief koffie/thee en cursusmap).

Informatie & aanmelden

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jaap Verouden.
Deze training is ter validatie ingediend bij Registerleraar.

Vul bij interesse dit onderstaand formulier in.

Aanmelden Cursus Begaafdheid in de klas

 • Aanmeldformulier Cursus Begaafdheid in de klas