Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Informatiebijeenkomst Dia-eindtoets

30-11-2016, 15:00 - 17:00

De vijver met eindtoetsen groeit. Het ministerie van Onderwijs (OCW) voegde onlangs die nieuwe toetsen toe aan de keuzelijst. Die bestaat nu uit zes mogelijkheden.

 • Centrale Eindtoets
 • Route 8
 • IEP Eindtoets
 • Dia Eindtoets
 • CESAN Eindtoets
 • AMN Eindtoets

Vanaf dit schooljaar kunnen scholen kiezen voor de Dia-eindtoets als officiële eindtoets. Op woensdag 30 november is er vanaf 15.00 uur een informatiebijeenkomst bij Het ABC.

Over Dia-eindtoets

Dia-toets is een digitale toets voor alle leerlingen. De digitale afname maakt het mogelijk dat leerlingen worden getoetst op hun eigen niveau. Naast de standaardversie is een eenvoudiger variant ingebouwd. De toets is ook geschikt voor dyslectische leerlingen. Zo kunnen vrijwel alle leerlingen gemotiveerd meedoen. Leerlingen vinden digitaal toetsen in veel gevallen fijn omdat ze zich beter kunnen concentreren. De toetsafname van de Dia-eindtoets is op een door u gekozen dagdeel tussen 15 april en 15 mei. De Dia-eindtoets bevat de onderdelen rekenen, begrijpend lezen, taalverzorging en woordenschat. Rekenen weegt het zwaarst (40%), gevolgd door begrijpend lezen (30%), taalverzorging (20%) en woordenschat (10%). Iedere deeltoets bestaat uit een gevarieerd aanbod van vragen, geheel volgens de eisen van de toetswijzer.

Voordelen van de Dia-eindtoets

 • Aangepast aan het niveau van de leerling
  De Dia-eindtoets is digitaal en heeft een ingebouwde eenvoudige variant bij de onderdelen begrijpend lezen en rekenen. Zo worden uw leerlingen getoetst op het niveau dat bij ze past. Voor de eindscore maakt het niet uit welke variant een leerling maakt.
 • Een begrijpelijke vraagstelling
  De duidelijke vragen komen één voor één op het scherm. Geen geblader in boekjes. De leestoets bevat aantrekkelijke teksten. Leerlingen kunnen zich zo beter concentreren en blijven gemotiveerd.
 • Een dictee
  In de taalverzorgingstoets is een dictee ingebouwd. Leerlingen schrijven in eigen tempo op wat ze horen, en krijgen geen foute woordbeelden te zien.
 • Rekenopgaven met veel beeld
  Opgaven uit het dagelijks leven met duidelijke foto’s en weinig tekst. Zo vormt de taal geen struikelblok.
 • Aanpassingen voor o.a. dyslectische leerlingen
  De schermen kunnen makkelijk vergroot worden. Ook is er een voorleesfunctie voor leerlingen die dit nodig hebben.

Keuze voor een eindtoets

Scholen in het primair onderwijs moeten tussen 1 december 2016 en 1 februari 2017 kiezen welke toets ze op de vastgestelde data in april of mei 2017 willen afnemen. Het is de bedoeling dat scholen één eindtoets kiezen. Wel kunnen zij voor leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften een aangepaste toets aanvragen. Scholen die vallen onder één bestuur, kunnen elk een eigen eindtoets kiezen. Ook scholen met twee of meer vestigingen onder hetzelfde BRIN-nummer kunnen een eigen eindtoets kiezen. Dit laatste is toegestaan als de vestiging door de inspectie als een afzonderlijke toezichteenheid wordt beschouwd.

Wanneer een school zich op 1 februari niet heeft aangemeld, wordt er vanuit gegaan dat de school de Centrale Eindtoets afneemt. De Inspectie en het College voor Toetsen en Examens zullen in dat geval contact met hen opnemen. Het aanmelden voor toetsen kan via de website van de toetsaanbieder.

Meer informatie & aanmelden voor de informatiebijeenkomst Dia-toetsen

Wilt u meer informatie over de Diatoetsen? Kom naar de informatiebijeenkomst bij Het ABC op woensdag 30 november.

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar eindtoets@diatoetsen.nl. Naar aanleiding van uw aanmelding ontvangt u verdere informatie (route, exacte locatie e.d.). Wilt u bij de aanmelding aangeven waar, wanneer en met hoeveel personen u naar de informatiebijeenkomst komt?

Aanmelden kan tot uiterlijk één dag van tevoren.

Kijk voor meer informatie, voorbeelden van opgaven en het leerlingrapport op www.diatoetsen.nl of neem contact op via eindtoets@diatoetsen.nl of bel naar 050 8200 120.