Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Masterclass Jonge Kind en Rekenen

01-03-2017, 14:00 - 17:00

Op 1 maart vindt de eerste Masterclass Rekenen voor het Expertisenetwerk Rekenen van Het ABC plaats. Dit netwerk is een platform voor kennisuitwisseling en inspiratie rondom rekenthema’s. Het is opgericht door Het ABC en ondersteunt onderwijsprofessionals bij ontwikkelingen op het gebied van rekenen, door middel van masterclasses en een digitale community. Klik hier voor meer informatie over het Expertisenetwerk (een losse masterclass volgen is ook mogelijk).

Masterclass Rekenen en het Jonge Kind – 01-03-2017 van 14:00 tot 17:00

met aansluitend netwerkborreltje bij Het ABC

 

Vind jij het ook een uitdaging om het rekenaanbod voor groep 1/2 passend en betekenisvol te maken?

Vooral in de kleuterbouw zien we een grote diversiteit aan kinderen in de klas. Zowel in leeftijd, als in ontwikkeling(svoorsprong) en taal(achterstand) zijn de verschillen groot. Jonge kinderen ontwikkelen zich daarbij in een eigen tempo en naar eigen aanleg. Hoe geef je nou goed rekenonderwijs aan al die kleuters? Hoe stel je rijke rekenvragen, hoe zet je prentenboeken in en hoe leg je problemen voor, binnen de context en de belevingswereld van het jonge kind?

Hoe zorg je dat niet alleen het domein getalbegrip, maar ook het domein meten en meetkunde aan de orde komt in je groep? In deze masterclass is er naast theorie en praktische uitwerking veel aandacht voor kennisuitwisseling en het delen van praktijkervaringen.

Doelgroep

Deze masterclass is interessant voor leerkrachten van groep 1 en 2, intern begeleiders, reken coördinatoren, specialisten jonge kind, remedial teachers die met jonge kinderen werken.

Programma

Aan de hand van theorie over de drie rekendomeinen, waarbij het drieslagmodel en de toepassing hiervan (ook) bij kleuters centraal staat, gaan we aan de slag met het ontwerpen van een zogenoemd rekenconflict. Zodat je ervaart hoe álle leerlingen op hun niveau kunnen profiteren van het rekenaanbod. Vervolgens gaan we aan de hand van coöperatieve werkvormen met elkaar kennis delen en good practises uitwisselen.

Voorbereiding

Neem een prentenboek mee naar deze masterclass, welke jij gebruikt in de groep binnen je thema. Denk alvast na over welke betekenisvolle rekenvragen je hierbij stelt of zou kunnen stellen aan jonge kinderen.

Resultaat

Na afloop van deze workshop ben je op de hoogte van de huidige rekenontwikkelingen van het jonge kind en weet je wat dat betekent voor een beredeneerd aanbod voor de onderwijspraktijk.

Aanmelden

Kosten gratis voor leden van het netwerk (jaarlidmaatschap € 250), losse masterclass €125. Bekijk ook de pagina: Expertisenetwerk Rekenen.

 

Lidmaatschap Netwerk Amsterdamse Rekenspecialisten / aanmelden aparte workshop

  • Deelnemer gegevens

    Wanneer je ervoor kiest je op te geven voor het Expertisenetwerk Rekenen, zijn daar de drie masterclasses van 2018 bij inbegrepen. Wil je één van de masterclasses bezoeken, geef dan de keuze voor de masterclass aan.