Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Masterclass Rekenen 21-03

21-03-2018, 14:00 - 17:00

Op 21 maart vindt de eerste Masterclass Rekenen 2018 voor het Expertisenetwerk Rekenen plaats. Dit netwerk is een platform voor kennisuitwisseling en inspiratie rondom rekenthema’s. Het is opgericht door Het ABC en ondersteunt onderwijsprofessionals bij ontwikkelingen op het gebied van rekenen, door middel van masterclasses en een digitale community.

 

Lesson Study: sleutelvragen bij rekenen-wiskunde geïnspireerd vanuit de Japanse rekendidactiek
Door: Henk Logtenberg

Henk Logtenberg (werkzaam bij CPS Onderwijs en advies neemt ons mee in de wereld van Lesson Study.

Lesson Study is in Japan ingebed in het totale onderwijssysteem. Kern van de methodiek is dat een groep leraren een professionele leergemeenschap vormt die zich over een bepaald rekenwiskundig vraagstuk buigen. Lesson Study is een cyclisch proces, waarin een onderzoeksles wordt voorbereid, uitgevoerd en nabesproken.

In de masterclass wordt kort ingegaan op hoe Lesson Study een bijdrage kan leveren aan het Nederlandse rekenwiskunde onderwijs. De focus is daarbij gericht op Hatsumon. Met behulp van rekenvoorbeelden bij verhoudingen uit de rekenmethoden oefenen we met de Hatsumontechniek. Richtinggevende vragen daarbij zijn: Wat zijn geschikte sleutelvragen aan het begin van de rekenwiskunde les? Hoe kunnen we de Hatsumon-techniek ook inzetten bij ‘de klassikale dialoog’ en of ‘het zelfstandig oplossen van het probleem’?

Aan het einde heb je handvatten hoe je geschikte sleutelvragen kunt formuleren bij de rekenwiskundeles.

Lees hier meer over het opzetten van Lesson Study op school, als meest effectieve manier van teamleren of bekijk hier het filmpje van Leraar24 over Lesson Study.

Aansluitend ruimte voor napraten en een borrel.

Klik hier voor meer informatie over het Expertisenetwerk (een losse masterclass volgen is ook mogelijk).