Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Masterclass Rekenen: formatief evalueren in de rekenles

28-06-2017, 14:00 - 17:00

Op 28 juni vindt de tweede Masterclass Rekenen 2017 voor het Expertisenetwerk Rekenen van Het ABC plaats. Dit netwerk is een platform voor kennisuitwisseling en inspiratie rondom rekenthema’s. Het is opgericht door Het ABC en ondersteunt onderwijsprofessionals bij ontwikkelingen op het gebied van rekenen, door middel van masterclasses en een digitale community.

De masterclass van 28 juni wordt gegeven door Anneke Noteboom (SLO) en heeft het volgende thema:

Formatief evalueren in de rekenles

In deze masterclass bespreken we wat formatief evalueren inhoudt, hoe je formatief evalueren in je rekenles kunt inbedden en met welke speelse werkvormen en open vragen je het leren van, voor en met de leerlingen inzichtelijk maakt. We bespreken daarnaast ook het formuleren van goede leerdoelen en succescriteria, het effect van goeie rekenvragen stellen en het geven van effectieve feedback. Er is veel ruimte voor uitwisseling en discussie. Je gaat terug naar school met praktische suggesties en tips die je de volgende dag meteen in de rekenles kan inzetten of waarmee je jouw collega’s kan informeren en inspireren.

 

Formatief evalueren is voor een groot gedeelte gewoon goed onderwijs geven. Je monitort voortdurend het leren van de leerlingen aan de hand van de drie vragen:

– Waar staat de leerling nu?

– Waar moet hij naar toe (doelen)?

– Wat heeft hij nodig om verder te komen (richting het doel of om het doel te bereiken)?

 

Het is niet alleen belangrijk voor de leraar om antwoorden op deze vragen te krijgen, maar ook voor de leerling zelf. Dit geeft hem meer grip op zijn eigen leerproces, meer eigenaarschap en verantwoordelijkheid, stimuleert de zelfstandigheid en vergroot de motivatie. De leerling zou zich de bovengestelde drie kernvragen ook moeten stellen. En dat kan!

Anneke Noteboom is bij SLO leerplanontwikkelaar voor het primair onderwijs. Haar aandachtsgebieden zijn het vakgebied rekenen-wiskunde en onderwijskundige vraagstukken. Zij is inhoudelijk betrokken bij de concretisering en implementatie van de referentieniveaus/ opbrengstgericht werken voor het vakgebied rekenen, de opleiding tot rekenspecialist en activiteiten rond nascholing in samenwerking met onderwijsadviseurs. Daarnaast houdt ze zich bezig met ontwikkelingen rond VVE.

 

Kosten

Het lidmaatschap van het Expertisenetwerk Rekenen is 250 euro per kalenderjaar (1 januari – 31 december). Het lidmaatschap is persoonlijk. Indien je zelf de masterclass niet kunt bijwonen, is een collega van de school van harte welkom. Wil je nu nog geen lid worden maar wél de masterclass bezoeken, dan zijn de kosten 125 euro per masterclass. Als je na de masterclass alsnog besluit lid te worden, wordt dit bedrag verrekend met het lidmaatschap. Word je na 30 juni lid, dan kost het lidmaatschap 120 euro (1 masterclass en toegang tot het digitale netwerk).

De data voor de masterclasses in 2017 zijn:

– Woensdag 01-03-2017 aanvang 14.00-17.00 uur – thema: rekenaanbod voor de kleuterbouw.

– Woensdag 28-06-2017 aanvang 14.00-17.00 uur. thema: formatief evalueren in de rekenles.

– Woensdag 04-10-2017 aanvang 14.00-17.00 uur. Programma wordt later bekend gemaakt.

Na afloop van iedere bijeenkomst vindt een netwerkborrel plaats (vanaf 17:00).

Klik hier voor meer informatie over het Expertisenetwerk.

Aanmelden via onderstaand formulier

Lidmaatschap Netwerk Amsterdamse Rekenspecialisten / aanmelden aparte workshop

  • Deelnemer gegevens

    Wanneer je ervoor kiest je op te geven voor het Expertisenetwerk Rekenen, zijn daar de drie masterclasses van 2018 bij inbegrepen. Wil je één van de masterclasses bezoeken, geef dan de keuze voor de masterclass aan.