Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Masterclass Rekenen: EDI – Aanpak verhaal- en contextsommen

30-05-2018, 14:00 - 17:00

Effectief Rekenonderwijs op de basisschool: aanpak van verhaal- en contextsommen

Op 30 mei vindt de tweede Masterclass Rekenen 2018 voor het Expertisenetwerk Rekenen plaats. Dit netwerk is een platform voor kennisuitwisseling en inspiratie rondom rekenthema’s. Het is opgericht door Het ABC en ondersteunt onderwijsprofessionals bij ontwikkelingen op het gebied van rekenen, door middel van masterclasses en een digitale community.

Marcel Schmeier gaat het in deze masterclass hebben over verhaal- en context-sommen vanuit visie van effectief rekenen.


Verhaal- en contextsommen
Volgens de kerndoelen primair onderwijs moeten leerlingen zowel kale sommen als toepassingsopgaven kunnen oplossen. Deze worden ook wel verhaalsommen, redactiesommen of contextsommen genoemd. Ze zijn complex en vormen de ontmoetingsplek van de drie kernvakken: rekenen, taal en algemene kennis. Hoe onderwijs je deze sommen? En welke materialen en hulpmiddelen zijn hiervoor beschikbaar? Een praktische workshop waarvan de inhoud direct toepasbaar is in je dagelijkse praktijk.

Doelen
• Je kunt het verschil omschrijven tussen verhaal- en contextsommen.
• Je beschikt over didactieken om deze sommen te onderwijzen.
• Je hebt enkele werkvormen voor het oefenen van
deze sommen toegevoegd aan je repertoire

Agenda
• Inleiding
• Het verschil tussen verhaal- en contextsommen
• Stappenplannen
• Soorten verhaalsommen
• Hardop denken
• Werkvormen en materialen

Over Marcel Schmeier
Marcel Schmeier is onderwijsadviseur taal en rekenen bij Expertis en heeft ruime ervaring als leerkracht en intern begeleider in het speciaal en regulier basisonderwijs. Hij weet als geen ander de theorie op een inspirerende wijze te vertalen naar de dagelijkse praktijk in de klas: ‘Werken aan onderwijskwaliteit doe je door het primaire proces te verbeteren: het lesgeven, en dan met name de instructie.’ Marcel is auteur van EDI en Effectief rekenonderwijs op de basisschool. Verder is hij bekend van zijn websites onderwijsgek.nl, directeinstructie.nl en effectiefrekenonderwijs.nl.

Informatie
Locatie: Het ABC, Baarsjesweg 224
Datum: Woensdag 30  mei
Tijd: 14.00 – 17.00 uur

Klik hier voor meer informatie over het Expertisenetwerk (een losse masterclass volgen is ook mogelijk).

Kosten
Lidmaatschap voor het Expertisenetwerk Rekenen is 250 euro per kalenderjaar (1 januari – 31 december). Het lidmaatschap is persoonlijk. Indien je zelf de masterclass niet kunt bijwonen, is een collega van de school van harte welkom. Wil je nu nog geen lid worden maar wél de masterclass bezoeken, dan zijn de kosten 125 euro per masterclass. Als je na de masterclass alsnog besluit lid te worden, wordt dit bedrag verrekend met het lidmaatschap. Word je na 30 juni lid, dan kost het lidmaatschap 120 euro (1 masterclass en toegang tot het digitale netwerk).

Aanmelden via onderstaand formulier

Lidmaatschap Netwerk Amsterdamse Rekenspecialisten / aanmelden aparte workshop

  • Deelnemer gegevens

    Wanneer je ervoor kiest je op te geven voor het Expertisenetwerk Rekenen, zijn daar de drie masterclasses van 2019 bij inbegrepen. Wil je één van de masterclasses bezoeken, geef dan de keuze voor de masterclass aan.