Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Starttraining NT2 – Basis

23-05-2016, 15:00 - 18:00

Ben je leerkracht of intern begeleider en pas begonnen met het werken in een opvanggroep voor nieuwkomers, vluchtelingen of asielzoekerskinderen?
Heb je behoefte aan meer kennis op gebied van NT2-onderwijs om je onderwijsaanbod te versterken op een of meerdere gebieden van de taalverwerving (zoals woordenschatverwerving, mondelinge taalvaardigheid of lezen), maar heb je niet direct tijd of gelegenheid een uitgebreide NT2-opleiding te volgen? Dan zijn de modules van de Starttraining NT2 misschien een mooie kans om jouw kennis uit te breiden.

voor wie:

  • leerkrachten/leidsters van nieuwkomers Opvanggroepen 6-12 jarigen

Kijk hier voor leerkrachten/leidsters van nieuwkomers Peuters/onderbouw.

Programma:

Basis:

Module 1: NT2 en meertaligheid; leermiddelen voor NT2; het curriculum en de organisatie

Wat is taalverwerving, wat is het verschil tussen het leren van je moedertaal (eerste taalverwerving) en het leren van een tweede taal (tweedetaalverwerving). Wat is een goede didactiek voor het leren van Nederlands als tweede taal? Hoe ga je om met de eigen talen van kinderen, wat weten we over meertaligheid?

Welke leermiddelen zijn er voor NT2 op de basisschool, hoe kan de organisatie eruitzien?

Module 2: Mondelinge Taalvaardigheid: Total Physical Response + gesprekken voeren

Op welke manier werk je aan de mondelinge taalvaardigheid van een nieuwkomerskind? Wat is de Total Physical Response en hoe kun je de principes uit deze aanpak toepassen?

Hoe kun je gesprekjes voeren met kinderen die nog een kleine taalvaardigheid in het Nederlands hebben? Met welke leermiddelen kun je werken aan de ontwikkeling van de mondelinge taalvaardigheid van kinderen?

Module 3: Woordenschatverwerving

Wat is het belang van woordenschat, hoeveel woorden kunnen nieuwkomers leren in een jaar eerste opvang en wat is een effectieve didactiek om woorden te leren? Wat is het verschil tussen incidenteel en intentioneel woordenschatonderwijs? Welke doelen kun je behalen en welke leermiddelen kun je hiervoor inzetten?

Inclusief een aantal onderdelen uit Zien is snappen (lidwoorden; samenstellingen; eigennamen).

Module 4: NT2-grammatica

Een aantal onderwerpen uit Zien is snappen: ‘zinnen maken’; aanwijzend voornaamwoorden; verkleinwoorden; bijvoeglijk naamwoorden. Grammaticale onderwerpen die lastig te verwerven zijn door tweede taalleerders, als je er niet specifiek aandacht aan besteed. Zien is snappen biedt praktische handreikingen voor het leren hiervan op een visuele en coöperatieve manier.

Module 5: Leren lezen (leerroutes); leermiddelen en doelen

Nieuwkomers komen met verschillende leesniveaus binnen. Sommige kinderen zijn nog niet gealfabetiseerd in hun eigen taal (de jonge kinderen, maar soms  ook oudere kinderen), andere kinderen zijn wel gealfabetiseerd in hun eigen taal maar in een ander schrift, en andere kinderen zijn wel gealfabetiseerd in het Latijnse schrift, maar moeten nog wel leren lezen in het Nederlands.

Data & werkwijze

Basis – kosten in totaal € 400,-:

  • Maandag 23 mei 15.00 – 18.00 uur – Module 1 & 2
  • Maandag 13 juni 15.00 – 18.00 uur – Module 2 & 3
  • Maandag 20 juni 15.00 – 17.00 uur- Module 4
  • Maandag 4 juli 15.00 – 17.00 uur – Module 5

Minimaal 12 en maximaal 20 deelnemers.
Locatie: Het ABC, Baarsjesweg 224 Amsterdam

Per module 2 of 3 uur. Maatwerk met een eigen team is mogelijk. Neem daarvoor contact op met Moniek Sanders msanders@hetabc.nl.

Basismodules 6-12-jarigen totaal 10 uur, met verdieping 16 uur.

Aanmelden

Aanmelden via onderstaand formulier

Aanmelden NT2 in een nieuwkomersgroep

  • Deelnemer gegevens

 

Neem voor meer informatie contact op met Moniek Sanders