Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Traumasensitief lesgeven bijeenkomst 2 (vervolg/gevorderden)

09-01-2019, 15:30 - 19:30

Traumasensitief lesgeven

Vluchtelingenkinderen hebben vrijwel altijd gebeurtenissen meegemaakt die tot trauma kunnen leiden. Angst, geweld, bedreiging en armoede in hun land van herkomst, de reis en de onrust in opvanglocaties hebben een grote impact op deze kinderen. Toch is niet elke leerling getraumatiseerd.

Voor getraumatiseerde leerlingen kan school een plek zijn waar ze zich veilig voelen en vertrouwen in zichzelf en anderen ontwikkelen. In de praktijk is het echter vaak zo dat ze door hun gedragsproblemen (voortkomend uit trauma) vastlopen en, samen met hun leerkracht(en) in een negatieve spiraal belanden. Een leraar kan, met de juiste kennis over trauma, een enorme bijdrage leveren aan het herstel en de veerkracht van het kind.

 

Vervolgtraining/ Gevorderden training

Workshop traumasensitief lesgeven: de invloed van trauma op het kind/de jongere in de klas

15.30 – 19.30 inclusief soep met broodje

Bijeenkomst 1 Donderdag 15 november 2018
Bijeenkomst 2 Woensdag 9 januari 2019

Deze workshop gaat in op hoe je kunt werken aan stressvermindering i.p.v. gedragsbeheersing in je klaslokaal. Het betreft een workshop op gevorderd niveau. Om deel te kunnen nemen aan deze workshop wordt verondersteld dat deelnemers workshop 1 gevolgd hebben, of minimaal beschikken over basiskennis over trauma.

Na deze training zal de deelnemer antwoorden hebben op de volgende vragen:

  • Welke factoren (persoonskenmerken/ traumasymptomen) zijn van directe invloed op het gedrag van de leerling?
  • Hoe doorbreek ik als leerkracht de negatieve spiraal?
  • Hoe kan ik (als docent) het gevoel van veiligheid in de klas vergroten?
  • Hoe werk ik aan het vergroten van de veerkracht van een kind
  • Hoe werk ik aan zelfregulatie bij getraumatiseerde kinderen
  • Wat doet dit met mij als leerkracht en hoe zorg ik goed voor mijzelf?

Naast theoretische kennis zal ruim voldoende gelegenheid zijn om ervaringen uit te wisselen en de vertaling naar de eigen onderwijspraktijk te maken. De trainingen zijn gebaseerd op het boek Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen van Leony Coppens e.a.

Om deel te kunnen nemen aan deze vervolgtraining, wordt verondersteld dat deelnemers de basistraining hebben gevolgd. Of minimaal beschikken over basiskennis over trauma.

Deze training wordt o.a. gegeven door Simone Rossing.
Simone is jarenlang directeur geweest van een reguliere (NT2) basisschool en is dit nog steeds voor de Internationale Taalklassen Uithoorn. Daarnaast is zij regiocoördinator voor LOWAN PO voor de regio’s Utrecht en Noord-Holland en heeft zij een eigen advies- en trainingsbureau die gespecialiseerd is in nieuwkomersonderwijs.

Voor wie?

Voor onderwijsprofessionals en andere betrokkenen die te maken hebben met (tweedejaars) nieuwkomers/vluchtelingenkinderen. Daarnaast interessant voor leerkrachten van reguliere groepen, onderwijsprofessionals in het algemeen (IB’er, directeur, schoolmaatschappelijk werker) en betrokken zorgverleners.

Kosten

De kosten voor twee workshops bedragen € 325,-
Bij alleen deelname aan de gevorderden workshop, zijn de kosten € 180,-

Aanmelden

Graag bij interesse onderstaand formulier invullen.
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact op.

Aanmelden Traumasensitief Lesgeven

  • Deelnemer gegevens

 

Bekijk ook: Welkom in mijn klas