Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

“De vraag is niet óf, maar wanneer…”

18-01-2018, 16:00 - 19:00

Donderdag 18 jan. 16.00 – 19.00 uur Themabijeenkomst #gesprekindeklas

 

Je hoort het steeds in gesprekken en in de media; “…de vraag is niet of er een aanslag komt in Nederland, maar wanneer”. Het is een beangstigend scenario. Wat betekent dat voor jou als onderwijsprofessional? Wat doe je met je eigen angst en die van de leerlingen? Spreek je er wel over, of hoeft dat eigenlijk niet als er maar concrete scenario’s klaarliggen voor het geval dat…? Hoe denken andere professionals hierover?

Speciaal voor deze themabijeenkomst zijn er twee inspirerende sprekers:

Arzu Yentür, klinisch psycholoog en coördinator van de Democratische Dialoog, vertelt over hoe leerkrachten in Brussel zijn omgegaan met de aanslagen in Molenbeek. Op 22 maart 2016 werden diverse aanslagen in en rond Brussel gepleegd waarbij in totaal 35 mensen om het leven kwamen en zo’n 340 mensen gewond raakten. We praten met Arzu over hoe ze daarop terugkijkt en welke inzichten relevant zijn in de Nederlandse context.

De Democratische Dialoog van de lerarenopleiding in Brussel ondersteunt scholen en organisaties in bij het omgaan met spanningen en polarisatie door concrete dialoogtools aan te reiken. Arzu schreef onder meer de Kijkwijzer (in het Nederlands en Engels) die ook in Nederlandse context erg goed te gebruiken is. En daarbij is ze ook inspirerend verteller. Ze maakt deel uit van een team van dialoogexperts, dat bestaat uit experts levensbeschouwingen, een deradicaliseringsexpert, een psycholoog, een filosoof en een theoloog.

Ine Spee, senior crisis adviseur o.a. bij de Stichting School en Veiligheid, laat je ervaren hoe een school zich goed kan voorbereiden op een onverhoopte calamiteit. We verkennen de ruimte en grenzen voor de school die een stevig baken voor jongeren wil zijn als er schokkende gebeurtenissen plaatsvinden. Een ramp of crisis kan zich zomaar in de maatschappij of op een school aandienen. Naast de zorg voor leerlingen, zijn er ook ouders die geraakt worden en zich soms afvragen of hun kind nog wel veilig is. En zijn er de personeelsleden die betrokken zijn en/of diep geraakt worden. Het vraagt een grote inspanning van de school om leerlingen en docenten te ondersteunen, in hun kracht te zetten en de stroom aan emoties te monitoren en te reguleren. “Juist in crisissituaties is een veilige leeromgeving voor medewerkers en leerlingen cruciaal!”

Er is ruime gelegenheid tot uitwisselen met andere professionals uit het Amsterdamse onderwijs.
Na afloop gaan we met elkaar in gesprek onder het genot van een hapje en een drankje. 

Voor wie?

Deze bijeenkomst is toegankelijk voor alle onderwijsprofessionals (PO, VO en MBO) in Amsterdam, die dit een belangrijk onderwerp vinden en daarover in gesprek willen gaan. Het perspectief van de leerkracht staat centraal. De bijeenkomst is niet alleen interessant voor leraren zelf, maar ook voor intern begeleiders, directeuren, bestuurders en zorgcoördinatoren.

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de netwerkbijeenkomsten #gesprekindeklas die op Amsterdamse scholen plaatsvinden. Het ABC organiseert in opdracht van de gemeente Amsterdam en samen met de HvA en Dander een serie netwerkbijeenkomsten over burgerschapsonderwijs. Daarbij gaat het specifiek over het bespreekbaar maken van controversiële onderwerpen in de klas. Deelnemers die eerder aan een netwerkbijeenkomst op school hebben deelgenomen zijn ook van harte uitgenodigd voor deze themabijeenkomst.

Deelname is kosteloos, tot twee dagen voor de bijeenkomst kunt u gratis annuleren, daarna brengen wij € 25 aan kosten in rekening. Aanmelden voor deze themabijeenkomst kan via onderstaand formulier.

Vragen of interesse?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Eva Malkus via: emalkus@hetabc.nl
Vul bij interesse in deze themabijeenkomst svp onderstaand formulier in.

Aanmelden Themabijeenkomst #gesprekindeklas