Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

WISC-V inspiratiebijeenkomst (gratis toegankelijk)

31-01-2019, 15:30 - 17:00

Zoals je wellicht al hebt gemerkt, zijn we dit schooljaar gestart met het gebruik van een nieuwe intelligentietest, namelijk de WISC-V.

Wil je goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van intelligentie en dit op jouw school optimaal gaan benutten voor jouw leerlingen?
Meld je dan hieronder aan voor onze gratis inspiratiesessie op donderdag 31 januari.

Programma

Tijdens de inspiratiebijeenkomst gaan wij met geïnteresseerde IB-ers en andere onderwijsprofessionals in gesprek over het werken met deze nieuwe test. We nemen je mee in de nieuwe inzichten in hoe intelligentie is opgebouwd en hoe je dit mogelijk terug ziet bij het leren in de klas. Je krijgt een inkijkje in hoe de test anders is dan de WISC-III en wat de nieuwe test aan extra informatie oplevert. Zo worden bijvoorbeeld executieve functies, waaronder het werkgeheugen, veel meer meegenomen in deze test. Na afloop van de bijeenkomst weet je beter wat een intelligentieonderzoek je kan opleveren en waar de intelligentie uit is opgebouwd.

Evelien Brouwer en Nicolette Freijser, beiden ABC onderwijsadviseur en orthopedagoog, vertellen er deze middag alles over. Ook is er uitgebreid ruimte voor vragen. 

Wil je meer weten over executieve functies, individuele behandeling of een team workshop?
Ga dan naar www.hetabc.nl/executievefuncties.

Over de WISC-V

De WISC-V is de vijfde versie van de Wechsler Intelligence Scale for Children, een intelligentietest speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 17 jaar. Met de WISC-V wordt de intelligentie van een kind gemeten. Dit is altijd een schatting, omdat intelligentie zo’n veelomvattend en complex begrip is. Het IQ kan door de jaren veranderen en een IQ test is dan ook altijd een momentopname. Behalve het meten van het IQ geeft de test ook een beeld van de cognitieve vaardigheden van het kind. Ook komen sterktes en zwaktes duidelijk naar voren.
De WISC-V is de vernieuwde versie van de WISC-III. Deze nieuwste versie is onder andere aangepast door nieuwe theoretische inzichten, waarbij het CHC-model (Cattel, Horn & Carrol) als theoretische basis wordt gehanteerd. Door deze nieuwe benadering is de structuur van de test veranderd en meet de WISC-V meer in de breedte en screent een groter aantal domeinen dan de WISC-III.  Er is er geen sprake meer van een verbaal en performaal IQ en schalen, maar er zijn vijf primaire indexen.

De testonderdelen zijn speelser en sluiten daardoor beter aan op de ontwikkeling van het kind. Ook is de test makkelijker in gebruik en nog beter toe te passen. De plaatjes zijn vernieuwd en de instructies opnieuw geformuleerd, waardoor het beter aansluit aan de hedendaagse maatschappij.
Er is een aantal nieuwe subtesten toegevoegd en een aantal oude is er uit gehaald. Dit alles zorgt ervoor dat de test betrouwbaar blijft, met de tijd meegaat en bovendien een vollediger beeld van de capaciteiten van een kind kan geven. Deze test bestaat uit 14 onderdelen, de subtesten. Aan de hand van een instructie moet het kind verbaal of praktisch een aantal opdrachten uitvoeren.

Informatie

Datum & tijd: Donderdag 31 januari, 15.30 – 17.00 uur
Locatie: Het ABC, Baarsjesweg 224 – 3e verdieping

Aanmelden

Deelname aan deze inspiratiesessie is gratis. Meld je aan via onderstaande link.
De sessie gaat door bij voldoende aanmeldingen.

Aanmelden WISC-V Inspiratiebijeenkomst Het ABC