blog: “Rustig blijven” van Ester Vollenga

Een poosje geleden besloot ik dat het tijd werd voor een nieuwe keuken. De keuken bestellen ging redelijk voorspoedig. Daarna gingen er helaas een aantal dingen mis. In mijn werk kan ik zo’n beetje onder elke omstandigheid rustig blijven. Het omgekeerde kan gebeuren wanneer technische of bouwkundige inzichten nodig zijn. Bij het vernieuwen van mijn keuken hoopte ik op goede werklui. Helaas bleek dit een utopie. Ik stuitte bijvoorbeeld op een lastig aan te leggen waterleiding, problemen met elektra, forse lekkage en als klap op de vuurpijl bleek de gasleiding verkeerd aangelegd. Tijdens al deze hobbels waren er mensen in mijn omgeving die rustig bleven en mij goede tips en adviezen gaven. Dat maakte dat ik in staat was om uiteindelijk alles op te lossen.

Een veilige basis

Na afloop besefte ik hoe waardevol het was dat anderen rustig bleven waar ik lichtelijk in paniek raakte. Ik dacht terug aan de tijd dat ik schoolleider was. Ik kreeg regelmatig te horen dat ik zo’n prettige, rustige uitstraling had, ook in lastige situaties. Natuurlijk voelde ik mij van binnen niet altijd zo. Ik kon echt weleens ergens stevig van balen en soms zelfs paniek voelen. Maar ik was wel in staat om rust en vertrouwen uit te stralen. Nu, jaren later, snap ik ook steeds beter waarom dit zo belangrijk is. Op deze manier ontstaat er een veilig basis; een basis van vertrouwen, zodat iedereen op een zo prettig mogelijke manier zijn/haar werk kan doen.

Een goede coach

In mijn eerst jaar als schoolleider mocht ik gebruik maken van een goede coach. Als hij er was kon ik af en toe even lekker mopperen, mijn hart luchten en vertellen waar ik tegenaan liep. Hij zorgde ervoor dat ik met afstand naar gebeurtenissen kon kijken en de dingen vanuit een ander perspectief kon zien. Daarna kon ik weer met veel plezier en energie een rustig baken voor anderen zijn.

Wanneer jij jezelf ook die pas op de plaats gunt en uit bent op professionele groei, neem dan eens contact met mij op. Ik coach jou graag, zodat jij ook dat rustige baken voor anderen kunt zijn.

Ester Vollenga, onderwijsadviseur, trainer, coach bij Het ABC, 06-31631551

evollenga@hetabc.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *