Gesprek in de klas
Burgerschapsvorming krijgt de laatste tijd weer veel meer aandacht in het onderwijs. Heftige gebeurtenissen zoals de aanslagen in Parijs en Brussel komen de klas binnen en leiden soms tot een lastig gesprek.
Als leerkracht en als school wil je adequaat in kunnen spelen op actuele situaties, maar ook preventief te werk gaan. Bewust en structureel werken aan een positief pedagogisch klimaat en een schoolcultuur die gebaseerd is op democratische waarden is hierbij van belang. Juist in een stad als Amsterdam met zijn enorme diversiteit.
Wat is er voor scholen, onderwijsprofessionals én leerlingen nodig om in de klas het lastige gesprek over controversiële thema’s aan te gaan en zo de impact van burgerschapsonderwijs op school te vergroten?
>> Lees hier de resultaten en inzichten van het project #GesprekindeKlas
Nieuw spel Wij zijn Baas!
Over burgerschap kun je veel praten maar het is vooral ook een kwestie van veel oefenen en DOEN.
In het nieuwe burgerschap spel Wij zijn Baas! werken spelers samen om een oplossing te vinden voor een uitdaging die bij de verschillende mensen speelt. Spelers bedenken fantasierijke oplossingen aan de hand van uiteenlopende voorwerpen.
Wat leeft en speelt er in het onderwijs bij het bespreekbaar maken van controversiële onderwerpen in de klas? Juf Latifa van de Nelson Mandela School in Amsterdam vertelt in dit filmpje over haar ervaring tijdens botsende waarden in de klas.
Bijeenkomsten voor leraren PO, VO en MBO
Hoe bespreek je controversiële onderwerpen in de klas?
Meld je aan voor een netwerkbijeenkomst over burgerschapsonderwijs.
Bijeenkomsten met leerlingen
Hoe weet je wat leerlingen nodig hebben bij het goede gesprek in de klas?
Ga hierover in gesprek met ze tijdens een speciale les.
Themabijeenkomsten voor
onderwijsprofessionals
Inspirerende bijeenkomsten met thema's als 'groepsvorming', 'tradities', 'omgaan met dreiging' en 'verkiezingen'. Voor alle onderwijsprofessionals (PO, VO en MBO) in Amsterdam, die hier met elkaar over in gesprek willen gaan.
Deze themabijeenkomsten zijn reeds voorbij.
Blogs & vlogs
Wat helpt en wat werkt belemmerend?
Inspiratie & achtergronden
Wij bieden hiernaast ook onder andere:
Alles bespreekbaar?!
Hoe begeleid je gesprekken in de klas over gevoelige onderwerpen? Hoe voorkom je polarisering en zorg je voor een veilige sfeer, waarin kinderen en jongeren van en met elkaar leren? Hoe sluit je daarbij aan op de ontwikkelingsfase van het kind? Deze training op locatie bestaat uit twee dagdelen.
De Gelukkige Klas
Wil je als leerkracht op korte termijn de groepsdynamiek en de sfeer in je groep verbeteren? Wil je dat de veiligheid en de rust in de groep terugkeert zodat jij weer toekomt aan onderwijzen en kinderen kunnen floreren? Een traject op maat met coaching on the job.
Voordeel van de Twijfel
Twijfel brengt je verder. Het project Voordeel van de Twijfel is een onderwijsconcept voor scholing in burgerschap. Wij zien twijfel als een positieve ervaring én als de eerste stap in een cyclisch onderzoeksproces.
Talkshow BeterLezen.nu voor kinderopvang en groep 1-3
Wil je kinderen al vanaf het prille begin in hun leesontwikkeling stimuleren? Ben je op zoek naar inspiratie en...Lees meerWebinar zinvolle activiteit met peuters
Ben jij een pedagogisch medewerker, pedagogisch coach, gastouder of werk jij met peuters? Heb je behoefte aan hoe jij...Lees meerTips en uitleg voor 3 sessies Close reading
In dit document geven we je tips en uitleg voor 3 sessies Close reading, behorend bij het boek dat...Lees meer