Interview met een schoolleider, door Sanne Smit

“Ga als directeur uit het hok vandaan en houd contact met je team.”

Onlangs heb ik vanuit Het ABC Bas van der Geest geïnterviewd, de gepassioneerde directeur van basisschool De Mijlpaal in Amsterdam. Ik was benieuwd wat goed werkt voor hem als basisschooldirecteur. Bas vertelde mij waarom hij geen eigen werkkamer heeft, dat complimenten geven aan directies belangrijk is en hoe hij omgaat met het lerarentekort. Door: Sanne Smit, onderwijsadviseur bij het ABC

 

“Wees makkelijk bereikbaar voor ouders, leraren, kinderen en externen.”

Terwijl ik binnenkom in de school valt mij op dat Bas geen eigen kantoor heeft, maar standaard in de teamkamer zit. Het is een bewuste keuze: “Ik probeer zo toegankelijk mogelijk te zijn voor de leerlingen en de leraren. Door in de teamkamer te zitten ben je bereikbaarder dan in een kantoor.” Het valt mij op dat leraren inderdaad makkelijk een praatje maken. Leerlingen reageren enthousiast met ‘Meester Bas!’ en geven hem een hand. Voor de ouders en de leerlingen probeert Bas ook toegankelijk te zijn door aan het begin van de dag bij de voordeur te staan. “Op deze manier kunnen ouders mij makkelijk aanspreken, ik kan iedereen verwelkomen en ik zie meteen hoe kinderen de school binnenkomen.”

Hoe ga je om met het lerarentekort?

Bas legt uit dat het belangrijk is goed te zorgen voor je team. “Dit doe ik door een positieve sfeer te stimuleren: Ik geef vertrouwen, ben open en we hebben teamuitjes. Ook probeer ik een goede werksfeer te bevorderen door flexibel te zijn. Als een leerkracht buiten de schoolvakanties om vrij wil, kan dat bij mij. Omdat ik goed voor mijn team zorg, willen mensen graag op De Mijlpaal blijven en komen werken. Hierdoor heeft De Mijlpaal geen last van het lerarentekort.”

“Het is fijn als directies ook complimenten krijgen vanuit het bestuur.”

Waar ligt jouw kracht als directeur?

Bas vertelt dat zijn kracht ligt in complimenteren en ze graag uitdeelt aan zowel leraren als leerlingen. “Ik houd van complimenten geven. Leerlingen en leerkrachten doen heel veel dingen goed en dat is fijn voor ze om te horen. Wat ik soms zelf mis is complimenten voor de directies vanuit bijvoorbeeld het bestuur.” Ik merk dat ik deze mening deel. Er gaat gelukkig veel aandacht naar de leerlingen en de leerkrachten, maar ook voor directies is het prettig om te horen wat ze goed doen. En het is natuurlijk fijn als een basisschooldirecteur dit hoort van zijn eigen leidinggevende.

Wat zou je andere directeuren nog mee willen geven?

Op bovenstaande vraag had Bas een snel en concreet antwoord: “Ga uit het hok vandaan en houd contact met je team.” Bas begrijpt dat er veel kantoorwerk is. Volgens hem is een tip om te stoppen met lange plannen schrijven en deze kort te houden. Op deze manier kan je vaker achter je  bureau vandaan.

Wil jij als directeur ook (meer) verbondenheid met je team? Wil je weten hoe je efficiënter kan werken? Of wil je hulp hoe je om kan gaan met het lerarentekort? Voor schoolleiders biedt Het ABC een gratis coachingsgesprek aan. Wil je hier gebruik van maken, meld je dan aan via evollenga@hetabc.nl of kijk op hetabc.nl/schoolleiders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *