Inspiratie voor in de klas
Van 5 tot 16 oktober is het weer tijd voor de kinderboekenweek, dit jaar met thema: ‘Opa’s en oma’s: voor altijd jong!’. Taalspecialist Moniek Sanders heeft een aantal tips voor leuke boeken met dit onderwerp op een rij gezet, voor de verschillende leeftijdsgroepen. Daarnaast heeft ze nog een aantal tips om het gesprek aan te gaan tijdens/na het lezen van deze boeken. ‘Voor altijd jong’: de wereld van opa en oma, raakt namelijk de vakken wereldoriëntatie (aardrijkskunde) en geschiedenis. En soms ook het vak natuur. Verborgen talenten noemt dit:
- Lezen met geografisch besef
- Historische jeugdliteratuur
- Lezen om de natuur beter te leren kennen.
Boekentips per leeftijdscategorie
Leeftijd 4-6 jaar
Boek: Opa en Sammie, van Amy Hest & Helen Oxybury
Interactief voorlezen. Vragen die je de kinderen kunt stellen:
- Na blz. 1: Thomas wil graag dat opa kennis maakt met Sammie. Denk je dat Thomas blij is met Sammie? Waarom wil hij dat opa Sammie leert kennen?
- Opa zegt: Nu even over het hondje. Is hij lief of fel? Ik ben nog nooit bij vrienden met een hond geweest. Ik ga mijn best doen, maar ik beloof niets. Wat wil opa niet beloven?
- ‘Hij kwispelt niet als ik vertel dat opa niet weet hoe hij vrienden met een hond moet worden’ Kijk naar het plaatje. Waarom kwispelt Sammie niet?
- Opa zegt: Prettig kennis te maken vriend. Zijn opa en Sammie nu vrienden?
Leeftijd 6 tot 9 jaar
Boek: Rosie en Moussa van Michael de Cock & Judith Vanisterdael
Vragen voor het gesprek over het verhaal
- Stel je voor dat je verhuist naar de andere kant van de stad. Hoe zou dat zijn? Hoe ver ben je dan van je vrienden?
- Zou je mevrouw Hemelrijk als oma willen?
- Rosie is in een grote flat gaan wonen. Ze kan de hele stad zien vanaf het dak.
In wat voor huis woon jij?
Wat is er bijzonder aan jullie huis?
Tip: neem een plattegrond van Amsterdam bij een boek als Rosie en Moussa. Bijvoorbeeld met Google Maps Street View. Bekijk samen met de kinderen hoe de stad eruitziet en wat het zou betekenen als je van de ene kant naar de andere kant van de stad verhuist. Hoeveel kilometer is dat? Hoe lang fietsen? Ziet die buurt er anders uit dan de buurt waar de kinderen nu wonen? Zijn er kinderen in de klas die zo’n verhuizing hebben meegemaakt?
Leeftijd 9 tot 12 jaar
Boek: In een land hier ver vandaan.. van Arend van Dam & Alex de Wolf
Vragen voor het gesprek over het verhaal
- Uit welk land komen jouw opa en oma?
- Zoek dit land op in de atlas.
Hoe ver is het van Nederland?
Ben je er weleens geweest?
Hoe kun je er komen? Met de auto, vliegtuig, boot? - Kies het verhaal uit In een land hier ver vandaan…. dat over dit land gaat. Of een land dat in hetzelfde werelddeel ligt. Lees dit verhaal.
Wat herken je in dit verhaal?
Welke dingen in het verhaal wist je (nog) niet of zijn anders dan jij denkt?
Wat zou je aan je opa of oma (of vader of moeder) willen vragen over het land?
Wil je nog meer boekentips? Bekijk de uitgebreide lijst met tips van Moniek hier: boekenlijst-je-eigen-wereld-verkennen-met-kinderboeken.
Wil je als leerkracht graag meer handvatten om de leesvaardigheid van leerlingen te ontwikkelen? Bekijk dan eens de kwaliteitskaart-leesbevordering.