Behandeling Dyslexie
Uit onderzoek kan blijken dat een vergoede behandeling kan worden gestart. Als het kind niet aan de voorwaarden voor vergoede behandeling voldoet, kan de behandeling op kosten van ouders en/of school gegeven worden. Mede afhankelijk van de ernst van de problemen wordt het aantal behandelingen bepaald, dit ligt niet vooraf vast.
Tussendoor vinden er evaluatiemomenten plaats, waarna in overleg tussen de behandelaar en hoofdbehandelaar besloten wordt of de behandeling verder gaat.
Wij hebben behandellocaties verspreid over Amsterdam, zodat hulp dicht bij school/huis gegeven kan worden: behandellocaties van Het ABC.
Bij de dyslexiebehandeling hebben we verschillende uitgangspunten:
- Allereerst is de behandeling bedoeld om de lees- en spellingvaardigheden van uw kind te vergroten. Dit gebeurt met een vaste aanpak (via blended learning met de digitale methode Skribbel), waarbij grote nadruk wordt gelegd op het herkennen van de klanken van woorden en het verbeteren van vloeiend lezen. Het behandelprogramma is systematisch opgebouwd en volgt de bestaande leerlijnen voor lezen en spelling. Elke behandeling wordt afgestemd op het niveau en de onderwijsbehoeften van ieder kind. Dit betekent dat ieder kind een uniek behandeltraject volgt. Skribbel® voldoet aan de criteria van het NKD en het Protocol Dyslexie onderzoek en behandeling.
- Daarnaast kijken we goed naar wat jouw kind nodig heeft op het gebied van aanpak, motivatie en zelfvertrouwen. We zoeken bijvoorbeeld teksten die passen bij onderwerpen die jouw kind interesseren en kijken naar de leerstijl die het beste werkt.
- Daarnaast zijn er nog veel meer aanvullende mogelijkheden die we op maat inzetten:
- extra aandacht voor het leren omgaan met dyslexie (psycho-educatie)
- samen leren in duo of groepsvorm (aan het eind van de reguliere behandeling wordt de mogelijkheid geboden in een groepje van 4 leerlingen samen te leren, uit te wisselen en te groeien)
- een ouder-kind bijeenkomst
- focus op de kansen van het dyslectische brein (samenwerking met de HOI Foundation)
- Noticeability programma ‘Ondernemen en Innoveren’. Dit is het eerste lesprogramma dat zich focust op de talenten van dyslectische kinderen. Samen werken de kinderen aan nieuwe ideeën en tegelijkertijd ontdekken ze waar hun krachten liggen. Deze training is bedoeld voor 10 tot 14-jarige dyslecten met als doel om deze kinderen meer kennis te geven over hun dyslectische voordelen en zo hun zelfvertrouwen te versterken. Het programma bestaat uit 10 lessen (1 les per week) van 1,5 uur.
- kennis laten maken met compenserende software
- Tot slot vinden wij een goede samenwerking tussen ouders en school heel belangrijk. Ouders letten er, samen met de behandelaar, op dat hun kind de huiswerkopdrachten maakt. Soms kan school hierbij ondersteunen.
De behandelingen zijn individueel, eenmaal per week 50 minuten, de laatste 5 minuten wordt het huiswerk met het kind en ouders besproken.
Neem contact op voor meer informatie. Meer informatie is ook te vinden bij de veelgestelde vragen over onderzoek en behandeling bij Het ABC.
Op dit moment hebben wij geen wachtlijst voor zowel het onderzoek, als de dyslexiebehandelingen.