Help, ik ben nieuw in Nederland!

Education in the Netherlands, for newcomers

 

Ik moet een nieuw land leren kennen, nieuwe vriendjes maken, een nieuwe taal leren...

Elk jaar komen er kinderen op Amsterdamse basisscholen die de eerste jaren van hun leven in een ander land zijn opgegroeid. Sommigen gaan in Nederland zelfs voor het eerst naar school. Zij moeten in korte tijd heel veel leren  over hun nieuwe land met een andere cultuur, andere omgangsvormen en een andere taal.

Om deze kinderen zich zo snel mogelijk thuis te laten voelen en hun achterstand te verkleinen zijn er nieuwkomersgroepen. Want als je je thuis voelt kun je beter leren. Voor een goede start en opleiding is het beheersen van het Nederlands van groot belang.

Wat leert mijn kind in de nieuwkomersgroep?

Jouw kind ontwikkelt, in een veilige omgeving, mondelinge en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands. In een kleine groep van 12 tot 15 leerlingen, waardoor jouw kind zich snel op zijn/haar gemak voelt. De leeftijden variëren van 6 tot 12 jaar. Kinderen van 4 en 5 jaar gaan naar een gewone onderbouwgroep.

Waar kan ik zo'n nieuwkomersgroep vinden?

In bijna ieder stadsdeel in Amsterdam is een nieuwkomersgroep. Je zoekt eerst een basisschool in de buurt waar je je kind graag naar school wilt laten gaan. Als je je kind hebt aangemeld, zal de basisschool je kind doorverwijzen naar een nieuwkomersgroep.

Soms gaan kinderen naar nieuwkomersgroep in een ander stadsdeel, bijvoorbeeld als er geen groep is of als de groep vol is. Dit gebeurt altijd in overleg.

Wat kost het?

Deelnemen aan een nieuwkomersgroep kost niets. Wel zijn er de normale kosten zoals de ouderbijdrage en overblijfkosten.

Wie doen dit allemaal?

Ervaren en goed opgeleide leerkrachten. Ze weten goed om te gaan met leerlingen die in deze situatie zitten.

Ik wil mijn kind aanmelden. Hoe doe ik dat?

Je meldt jouw kind eerst aan bij een basisschool. Ook als jij of jouw kind (nog) geen verblijfsvergunning heeft. De directeur van de school kan jou meer informatie geven over de nieuwkomersgroep en jou verder begeleiden.

Kijk op schoolwijzer.amsterdam.nl voor een overzicht van alle scholen in Amsterdam.

De gemeente Amsterdam heeft ook een flyer gemaakt, met informatie over het onderwijs/schoolsysteem in Nederland: education-in-nl