Begaafdheid
Passend onderwijs betekent ook passend voor begaafde leerlingen. Vanuit onze visie dienen de onderwijsaanpassingen voor begaafde leerlingen trapsgewijs plaats te vinden binnen het schoolsysteem. Dit geven wij in het volgende model weer:
De onderwijsaanpassingen dienen te beginnen in de eigen, reguliere groep, wat kan bestaan uit het differentiëren op minimaal drie niveaus, het verminderen van herhaling door de lesstof te compacten en daarnaast het inzetten van zinvol verrijkingsmateriaal. Ook specifieke aandacht voor leerdoelen en vaardigheden dient hier een plekje te krijgen. Wij ondersteunen scholen en besturen bij het opzetten van beleid en in de versterking van benodigde leerkrachtvaardigheden.
Als in kaart gebracht is voor welke leerlingen deze aanpassingen nog niet voldoende tegemoet komen aan hun onderwijsbehoeften dient er groepsdoorbroken te worden gekeken naar oplossingen. Zo kunnen kinderen uit verschillende groepen bijvoorbeeld samen, op gezette tijden, aan een project of specifieke vaardigheden werken. Als dit formeel wordt opgezet, spreken we meestal over een plusklas of verrijkingsgroep. Vanuit Het ABC ondersteunen wij scholen in de opzet of doorontwikkeling van zo’n plusgroep. Daarnaast hebben we een eigen groepsdoorbroken onderwijsprogramma ontwikkeld, wat op een groeiend aantal scholen wordt geïmplementeerd. Dit programma heet Different Day en biedt een dagdeel per week passend onderwijs binnen de school. Meer informatie over Different Day leest u hier.
Verrijking in de klas
Zoals onze piramide van onderwijsaanpassingen laat zien, begint passend onderwijs voor cognitief talentvolle kinderen in de eigen groep. In de basis wordt er inmiddels overal gedifferentieerd op (minimaal) drie niveaus. Steeds meer methoden werken ook standaard met deze differentiatie, waardoor de leerlingen die sneller leren, minder herhaling krijgen aangeboden, waardoor zij sneller door de stof heen gaan en er tijd vrijkomt om hen meer verdieping en uitdaging te bieden.
Voor leerlingen die ook aan een groepsdoorbroken voorziening binnen de school nog niet voldoende hebben biedt een bovenschoolse voorziening vaak uitkomst. Hierin krijgen zij de gelegenheid om bijvoorbeeld een dag per week samen te werken en te leren met ontwikkelingsgelijken van andere scholen. Dit is tevens de groep leerlingen die binnen hun eigen school een peergroep om zich heen mist, waarmee het zichzelf kan vergelijken, kan sparren en zich in kan herkennen. Om deze groep kinderen te bedienen hebben wij vanuit Het ABC de Day a Week School ontwikkeld.
Day a Week School
Op de Day a Week School krijgen de meest cognitief talentvolle leerlingen van verschillende scholen een dag per week passend en uitdagend onderwijs. Hier kunnen alleen leerlingen aan deelnemen die op een aangesloten school zitten.
Day a Week School bevindt zich in alle stadsdelen van Amsterdam. De groepen zijn gehuisvest in deelnemende scholen. Buiten Amsterdam draaien er ook Day a Week School groepen in Zeist, Houten, Zuid-Kennemerland, Nieuwegein, Haarlemmermeer, het Groene Hart en Best. Voor meer informatie, zie www.dayaweekschool.nl.
U kunt met al uw vragen rondom begaafdheid en talentontwikkeling bij ons terecht. Voor het overzicht hebben wij onze belangrijkste activiteiten hieronder voor u op een rijtje gezet.