Taal als kans

Taal is de basis voor succes op school en in het latere leven. Tegelijkertijd is taal ook heel divers: zowel technisch lezen, begrijpend lezen, woordenschat, spelling, mondelinge communicatie en teksten schrijven zijn belangrijk bij de taalontwikkeling in het basisonderwijs. Wij denken graag mee over goed taalonderwijs in de diverse klas, zodat iedere leerling gelijke kansen krijgt.

Hoe begeleid je leerlingen met een anders- of meertalige achtergrond op jouw school? Wij gaan uit van het strategisch inzetten en benutten van de kracht van meertaligheid. Samen zetten we de uitdagingen van meertalige klassen om in een positief leerklimaat voor iedereen.

Hoe bied je kansen aan leerlingen uit een taalarme omgeving? Hoe kun je als leerkracht/docent het verschil maken voor deze leerlingen? Wij denken graag mee over effectief leerkrachtgedrag, instructie en een taalrijke klassenomgeving.

Wij bieden begeleiding aan schoolteams en individuele professionals om de ontwikkeling van kinderen te versterken. Daarbij bieden wij ondersteuning op leerling niveau.

Wil je meer weten hierover?

Lidewij Vernooy
Onderwijsadviseur Taal

06-20926568

lvernooy@hetabc.nl

Mijn profiel

Wij bieden:

Leerlingbegeleiding

Ben je op zoek naar ondersteuning voor individuele leerlingen op het gebied van taal? Wij bieden verschillende vormen van leerlingbegeleiding.

 

Lees meer

 

Trainingen

Ben je op zoek naar professionalisering op het gebied van taal voor je schoolteam? Heb je een meertalige populatie op school en wil je hier kansen uit halen? Wij bieden taaltrainingen op maat.

 

Lees meer

Coaching en advies

Hoe kom je tot een andere of betere aanpak van het taalonderwijs bij jou op school? De adviseurs van team Taal begeleiden zowel schoolteams als individuele leerkrachten/docenten. Dit kan op het gebied van een schoolbreed taalbeleid, of vakinhoudelijke leerkrachtvaardigheden.

Lees meer

Eerste Hulp Bij Taal posters

Steeds meer basisscholen krijgen te maken met een grote toestroom van nieuwkomers in de klas. Deze kinderen komen vaak de school binnen zonder dat zij de Nederlandse taal kennen. Om de leerlingen en leerkrachten op weg te helpen ontwikkelde Het ABC een aanwijsposter om te helpen bij de communicatie.
Download hier de Eerste Hulp Bij Taal (aanwijs-)posters. Hang de Nederlandse versie op in de klas en deel de poster met de taal die thuis wordt gesproken met de leerling/ouders. 

De poster is momenteel verkrijgbaar in 6 talen, meer talen zijn in de maak.

Downloads:

Nederlands
Engels
Spaans
Turks
Pools
Arabisch

Het ABC gelooft dat je samen meer kunt bereiken en door delen juist ‘rijker’ wordt. Daarom werken we op gebied van taalontwikkeling en meertaligheid samen met:

  • LOWAN
  • RUTU-foundation
  • Centraal meldpunt Nieuwkomers Amsterdam
  • Ja, ik spreek NL!
  • Taalvorming
  • UVA
  • Eduseries