Adviezen voor ouders gr. 1, 2 en 3

 1. Adviseer ouders om hun kind te betrekken bij dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen, over straat naar school gaan en het vervoer. Adviseer ouders om met hun kind te praten over wat ze samen zien en meemaken.
 2. Adviseer ouders om vooral in de eerste taal met de leerling te blijven communiceren. Kijk ook op de taalvraagbaak van ouders online.
 3. Adviseer ouders om deel te nemen aan de VVE bijeenkomsten.
 4. Ouders kunnen het beste lid worden van de bibliotheek. U kunt ze adviezen geven welke prentenboeken en informatieve boeken geschikt zijn, en welke thema's u dit leerjaar gaat behandelen. Kinderen kunnen daarover kijken en lezen. Kijk ook bij leesplein en bij de kinderboekhandels.
 5. Huiswerk geven: Zandkasteel en Wepboek bekijken. Met Wepboek kunnen kinderen zich laten voorlezen.
 6. Er zijn nu een paar Dikkie Dik boeken met dvd. Geschikt om ook thuis te luisteren.
 7. Liedjes laten beluisteren.
 8. Thuis tekstloze boeken in de eigen taal bespreken die in de school ook besproken worden, zoals:
 • 'Zomaar een straat door de eeuwen heen' van Anne Millard
  Dit is een kijkboek over geschiedenis in het Nederlands. Er is weinig tekst, het beeldmateriaal is cognitief uitdagend en lokt uit tot benoemen, beschrijven en vergelijken. Geschikt om twee aan twee te laten kijken, aanwijzen en praten.
 • 'De gele ballon', van Charlotte Dermatons
  Om dit prachtige prentenboek te begrijpen hoef je geen letter te kunnen lezen. Kinderen kunnen er urenlang in dromen, denken, bladeren, aanwijzen, vergelijken, zoeken, vinden, en de wereld rondreizen in een gele ballon.
 • Mijn papa woont in Afrika van Barbara van Druten. Dit Nederlandstalige digiboek staat gratis online. Het bevat wél tekst, en is daarom alleen te volgen voor de anderstalige ouder die wat Nederlands spreekt.

Tips voor groepen 1 en 2 met een nieuwkomer

 

Tips