Expertisenetwerk Amsterdamse rekenspecialisten

Dit netwerk is een platform voor kennisuitwisseling en inspiratie rondom rekenthema's. Het is opgericht door Het ABC en ondersteunt onderwijsprofessionals bij ontwikkelingen op het gebied van rekenen, door middel van masterclasses en een digitale community.

Voor wie is het?

Het netwerk is bedoeld voor rekencoördinatoren, rekenspecialisten, IB'ers, remedial teachers, leerkrachten en andere professionals die geïnteresseerd zijn in de nieuwste rekenontwikkelingen en de toepassing daarvan in de praktijk van het primair onderwijs.

Wat biedt het expertisenetwerk?

 • Minimaal drie masterclasses per jaar. Je kunt denken aan onderwerpen als rekenen bij jonge kinderen, het voeren van rekengesprekken, de ontwikkelingen rond de referentieniveaus, ICT en rekenen, (hoog)begaafdheid en het aanbod aan Ontwikkelingsperspectieven rekenen.
 • Ruimte voor kennisdeling met collega’s van andere scholen.
 • Actuele rekeninformatie en tips voor toepassingen.
 • Een besloten digitale community (Yammer) waarin actuele kwesties aan de orde komen, van deskundig commentaar worden voorzien en waar professionals documenten kunnen uitwisselen.
 • Advies van de ABC rekenexpert bij korte vragen per telefoon en e-mail.

Kosten

Het lidmaatschap is 255 euro per kalenderjaar (1 januari - 31 december). Het lidmaatschap is persoonlijk. Indien je zelf de masterclass niet kunt bijwonen, is een collega van de school van harte welkom. Wil je nu nog geen lid worden maar wél de masterclass bezoeken, dan zijn de kosten 130 euro per masterclass. Als je na de masterclass alsnog besluit lid te worden, wordt dit bedrag verrekend met het lidmaatschap. Word je na 30 juni lid, dan kost het lidmaatschap 130 euro (1 masterclass en toegang tot het digitale netwerk).

De eerstvolgende masterclasses zijn:

 • Woensdag 12 juni; Het rekenmuurtje – verzorgd door Lex Gall.

 • Woensdag 9 oktober; programma volgt

Aanvang steeds om 14.00 uur. De masterclass duurt tot 17.00 uur en na afloop van iedere bijeenkomst vindt een netwerkborrel plaats.

2e Masterclass van dit jaar:

Masterclass Het Rekenmuurtje

 

12-06-2019, 14:00 - 17:00

 

Op woensdag 12 juni vindt de tweede Masterclass Rekenen 2019 voor het Expertisenetwerk Rekenen plaats. Lex Gall verzorgt deze middag de masterclass.Tijdens deze masterclass ga je aan de slag met het Rekenmuurtje.

Over Het Rekenmuurtje

Veel leerlingen hebben moeite met het vlot uitrekenen van de basisbewerkingen bij het rekenen. Onderzoek heeft het effect van automatiseringstekorten op het leren rekenen in beeld gebracht. In deze masterclass krijgt u inzicht in de relatie tussen het goed uitvoeren van oplossingsprocedures (Power) en geautomatiseerde/gememoriseerde beheersing (Speed) van onderliggende somtypen. We hebben de relatie tussen deze sommen voor leerlingen en leerkrachten gevisualiseerd in een rekenmuurtje.

Programma woensdag 12 juni.

 • Welkom en opening
 • Kennismaking met het rekenmuurtje: Theoretische achtergrond en opbouw
 • Uitwisseling vragen en ervaringen
 • Borrel

Over Lex Gall

Lex Gall heeft na zijn onderwijsloopbaan van meer dan 20 jaar in het Speciaal Basisonderwijs en regulier primair onderwijs zijn werkzaamheden voortgezet als onderwijsadviseur. Als adviseur is hij betrokken geweest bij verschillende schoolverbetertrajecten op het gebied van rekenen. Sinds 3 jaar is hij actief bij de verdere ontwikkeling van de profieltoets rekenen. Momenteel werkt hij aan implementatietrainingen bij nieuwe rekenmethodes.

Klik hier voor meer informatie over het Expertisenetwerk (een losse masterclass volgen is ook mogelijk).

Graag bij interesse onderstaand formulier invullen.
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact op.

Aanmelden via onderstaand formulier

Lidmaatschap Netwerk Amsterdamse Rekenspecialisten / aanmelden aparte workshop

 • Deelnemer gegevens

  Wanneer je ervoor kiest je op te geven voor het Expertisenetwerk Rekenen, zijn daar de drie masterclasses van 2019 bij inbegrepen. Wil je één van de masterclasses bezoeken, geef dan de keuze voor de masterclass aan.

Heb je vragen hierover?

Dianne Roerdink
Onderwijsadviseur & Rekenspecialist

06 - 31 63 15 67

droerdink@hetabc.nl

Mijn profiel