Leerlingen van het Sterren College Haarlem stralen met MaakOnderwijs

3D-printing in het VMBO

‘Juf wij zijn maar beroeps hoor, zo’n 3D-printer – dat snap ik niet.’ Zo begon de eerste les MaakOnderwijs in de tweede klas van de afdeling ‘beroeps’ op het Sterrencollege in Haarlem. Een actieve docente handvaardigheid wilde graag met  een 3D printer op school aan de slag. Samen met de handvaardigheidssectie heeft MaakOnderwijs lessen op maat, gekoppeld aan het vak handvaardigheid ontwikkeld.

‘Juf wij zijn maar beroeps.’ De angst en onzekerheid die eruit sprak maakte dat we met elkaar (docenten en MaakOnderwijs) deze leerlingen graag een positieve ervaring wilden laten opdoen met lesmateriaal en opdrachten die aansloten bij deze groep. Want techniek en plezier in techniek begint met enthousiasme. Als Leerlingen ook nog hun talent kunnen laten zien, dan bloeien ze op en dàt is gelukt!  

De leerlingen leerden in een aantal lessen de beginselen van 3D. Wat is ‘3D eigenlijk? En bestaat er dan ook 2D of zo? En wat kun je er mee? Hoe werkt dat tekenprogramma? Kan ik dat thuis ook doen? Mag ik het dan ook uitprinten op school?’

Niet alleen de techniek kwam aan bod maar ook het leren oplossen van problemen waar ze met elkaar tegen aan liepen en het omgaan met een tegenslag als een ontwerp niet lukte. En natuurlijk werd er samengewerkt met als positief gevolg dat wanneer leerlingen hun klasgenoten kunnen helpen, zij de kans krijgen om te excelleren.

Niet alleen de leerlingen werden steeds enthousiaster gedurende het proces ook Tom, de docent die uiteindelijk de verschillende klassen lesgaf, werd steeds gedrevener in het werken met de printer. ‘MaakOnderwijs heeft zoveel mogelijkheden – ik ga meteen weer door met een nieuwe groep’.

‘Juf wij zijn maar beroeps.’ Zo begon deze eerste 3D-printervaring van deze leerlingen op het VMBO.  En hoe eindigde de eerste lessenserie voor de vakantie. Trots op hetgeen ze met elkaar bereikt hadden ‘Wij zijn beroeps, wij zijn degenen die straks de beroepen gaan doen die hard nodig zijn; ook met nieuwe technologie. Wij zijn dus heel belangrijk! Echte beroeps!’

 

Leerlingen van het Sterren College bedankt voor weer een mooie ervaring!
Kathelijn Rombaut

Kathelijn Rombout

Kathelijn Rombaut
Trainer MaakOnderwijs

 

Ik vond het leuk om samen te werken
en het was eigenlijk gemakkelijker dan ik dacht.

Bilal, 10 jaar