Plezier in creatief taalonderwijs, lezen en schrijven

Hoe zorg je ervoor dat leerlingen structureel met meer plezier aan hun lees-, schrijf- en taalontwikkeling werken?

Het ABC en De Schoolschrijver slaan de handen ineen voor een training voor professionals. Een Schoolschrijver is een kinderboekenschrijver die werkt in het hart van het basisonderwijs. De schrijver geeft in de training vanuit zijn professie inspirerende handreikingen en direct toepasbare tips voor creatief lees-, schrijf- en taalonderwijs. Het ABC geeft het team inzicht in hoe het geleerde in relatie staat tot de referentieniveaus voor taal en lezen en de (leerlijnen van) de eigen taal- en leesmethode. Samen met het team wordt de vraag beantwoord: ‘Hoe kan motiverend lezen en schrijven een structurele plek krijgen in het taalonderwijs op school?’

Voor wie?

Voor leerkrachten groep 3 t/m 8, taalcoördinatoren en cultuurcoördinatoren die op een creatieve manier het taalonderwijs op hun school willen professionaliseren.

Resultaten

Met de tips van De Schoolschrijver kan jij je leerlingen motiveren hun creativiteit in te zetten. Zo beleven jouw leerlingen meer plezier in taal, lezen en schrijven en wordt spelenderwijs de woordenschat vergroot. Het gericht inzetten van creativiteit in taallessen heeft een bewezen positieve invloed op de taalprestaties van kinderen. Het team heeft inzicht in de referentieniveaus en leerlijnen voor schrijven en lezen van fictie, en de plek van de lees- en schrijfactiviteiten van De Schoolschrijver daar in. Zo leert het team hoe taalmethodiek en niet-methodische creativiteit elkaar versterken.

Programma

Deze training bestaat uit twee studiedagdelen.

Studiedagdeel 1: Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen een stelopdracht een fantastische opdracht vinden? Hoe zorg je dat leerlingen meer diverse boeken kiezen? Want lezen en schrijven versterken elkaar. De leerkrachten gaan na dit dagdeel met concrete opdrachten aan het werk in de klas.

Studiedagdeel 2 bestaat uit 2 onderdelen:

  • Wat zijn de ervaringen van de leerkrachten met De Schoolschrijver-aanpak in de klas? Wat werkte optimaal en wat kan er nog beter? (De Schoolschrijver)
  • De leerlijn schrijven: de referentieniveaus en de taalmethode. Welke doelen wil ik behalen en hoe kan ik de aanpak van De Schoolschrijver integreren in mijn curriculum? (Het ABC)

Thema op maat
De school geeft zelf aan waar de behoefte ligt.
Denk hierbij aan de volgende thema’s:

  • Kennis van jeugdliteratuur
  • Creatief schrijven met kinderen
  • Leesplezier
  • Voorlezen
  • Meertaligheid
  • Taalonderwijs aan nieuwkomer kinderen
‘Hoe methodiek en creativiteit elkaar versterken’

De training Plezier in creatief taalonderwijs, lezen en schrijven is gevalideerd door Registerleraar (12 RU)

Trainers

Het Academie-team bestaat uit kinderboekenschrijvers, zoals: Lydia Rood, Benny Lindelauf, Rian Visser, Arend van Dam. Zij zijn dé professionals op het gebied van taal, leesmotivatie, voorlezen, jeugdliteratuur en creatief schrijven. Deze schrijvers zijn allemaal door De Schoolschrijver getraind in het professionaliseren / begeleiden van leerkrachten(teams).

De taalspecialisten van Het ABC (partner van de grote educatieve uitgeverijen) zijn getraind om taal- en leesmethodes te introduceren en te implementeren op scholen. Het ABC werkt met scholen aan hun taalbeleid en is gespecialiseerd in de grootstedelijke taalproblematiek.

Kosten en locatie

De gehele training kost € 180,- per deelnemer, gebaseerd op minimaal 10 deelnemers. Maximaal aantal deelnemers per groep is 20.

Trainingen vinden plaats op de school, en zijn mogelijk op elke (studie)dag. De tijd, de locatie en de inhoud van de trainingen worden afgestemd met De Schoolschrijver, Het ABC en de school.

Aanmelden

Voor meer informatie of aanmelden, neem contact op met Taalspecialist Moniek Sanders, door onderstaand contact formulier in te vullen. Indien alleen meer informatie gewenst is, zijn niet alle velden verplicht.

Inschrijfformulier Schoolschrijver&ABC

  • Deze training bestaat uit twee bijeenkomsten van resp. drie en vier uur.
  • Indien anders dan bovenstaande adres

Heb je vragen hierover?

Moniek Sanders
Onderwijsadviseur & Taalspecialist

06 - 31 63 16 20

msanders@hetabc.nl

Mijn profiel

 

 

 

 

 

 HetABClogoxdeschoolschrijver

blog-moniek