Meertaligheid

Wat is een effectieve manier om anders- en meertalige leerlingen goed Nederlands te leren? Hoe kan een NT2 leerling zich toch thuis voelen in de groep? Hoe maak je het leerproces inzichtelijk en hoe betrek je anderstalige ouders bij de ontwikkeling van hun kind?

Kinderen met een andere voorkeurstaal dan het Nederlands beschikken vaak over een onverwacht grote taal- en culturele bagage en hebben meestal een sterke taalambitie. Wij denken graag mee, over hoe je deze in kan zetten om zo het leerpotentieel van elk kind te benutten. We laten zien hoe je door het opbouwen van een talige basis, impliciet en expliciet woordenschatonderwijs, scaffolding en ‘stretching’ leerlingen tegelijkertijd kunt laten groeien in hun taalontwikkeling én kennisontwikkeling.

Onderwerpen van begeleiding, zijn bijvoorbeeld:

  • Les geven in een meertalige nieuwkomers of reguliere groep
  • Overgang van nieuwkomersklas naar reguliere school
  • Ouderbetrokkenheid & de kracht van meertalige ouders
  • NT-2 methodieken, zoals Zien is Snappen, WS, Taaldenkgesprekken en Taalrondes

We maken een koppeling tussen theorie en praktijk en bieden, zowel op team- als individueel niveau, handvatten voor de dagelijkse onderwijssituatie. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een webinar, individuele coaching, observaties in de klas of een gezamenlijke aanpak om ouderbetrokkenheid te stimuleren. Stel jouw vraag aan Femke en ze denkt graag met je mee over de beste aanpak voor jouw situatie.

Meertaligheid Plus Podcast
Wist je dat Femke ook podcasts maakt over Meertaligheid? Ze belicht met diverse onderwijsprofessionals de mooie kanten van meertaligheid. Meer informatie & luisterlink via www.hetabc.nl/podcast.

Nieuwkomers
Kijk voor meer informatie over onderwijs aan nieuwkomers op www.hetabc.nl/nieuwkomers. Voor onderwijsprofessionals die werken met nieuwkomers is er het nieuwkomersnetwerk Amsterdam. Femke Danse coördineert dit netwerk samen met Hanna Kuijs. Via je school kun je je aanmelden voor dit netwerk.

Heb je vragen hierover?
Neem dan contact op met Femke.

Femke Danse
Onderwijsadviseur

06 57165023

fdanse@hetabc.nl

Mijn profiel