De Virtuoze School

"Waar de school de wereld is en de wereld de school, en onderwijzen een kunst."

 

Onze visie op goed onderwijs begint bij de leerkracht. We zien onderwijzen als een kunst. Je leert het niet uit boeken, maar door doen, veel doen. De persoon van de leerkracht doet ertoe. Kinderen leren iets van iemand. De leerkracht heeft oordeelsvermogen nodig en professionele ruimte om in de concrete situatie te kunnen doen wat nodig is.

Politiek, bestuur en ouders: allemaal willen ze iets van het onderwijs, de school en de leraar. In hoog tempo worden wijzigingen doorgevoerd, veranderingen stapelen zich op en de bewegingsruimte van de leerkracht wordt soms beperkt.

Dat vraagt om:

  • Een andere manier van professionaliseren. Het vormen van je professioneel kompas. Leerkrachten die zichzelf serieus nemen. En elkaar.
  • Een andere manier van schoolontwikkeling en manieren van organiseren. Een wendbare en toch robuuste schoolorganisatie. Logische verbanden tussen de verschillende niveaus: leerkracht, directie, bestuur, toezicht.

 

Bekijk hier het korte stripverhaal over onze visie op virtuoos onderwijs.

 

Het ABC heeft 8 krachten onderkend voor goed onderwijs als lijnen waarlangs je goed onderwijs kunt beschouwen en bouwen. De onderwijsadviseurs van Het ABC zetten in de Virtuoze School hun brede expertise in om in deze lijn effectief koers te zetten en te houden.

 

Virtuositeit in het onderwijs - Gert Biesta

Door goed onderwijs worden jonge mensen gevormd en wordt een goede basis gelegd voor hun verdere leven. Het maakt hen voorbereid, weerbaar en sociaal en stelt hen in staat wenselijke talenten te ontplooien en ambities te stellen, gezien de context waarin zij leven.

Het werk van Biesta past bij deze visie en ambitie. Gert Biesta is inspirator, helpt ons om virtuositeit goed te verwoorden en scherpte te houden op de bedoeling van onderwijs.

“If you stand for nothing you’ll fall for anything.” Biesta

Welke leraar vind jij nou écht bijzonder?

We kunnen ons allemaal nog wel die éne bijzondere leraar herinneren.... Iemand die niet alleen goed les geeft, maar ook oog heeft voor wie je bent en wat je op dat moment nodig hebt. Wie zijn deze mensen, wat drijft ze en wat doen ze nou anders dan anders?

Heb jij ook zo'n bijzondere ervaring met een leraar of team? Deel dit dan met ons én andere onderwijsprofessionals, zodat we elkaar kunnen blijven inspireren. Bekijk hier hoe jij een leraar &/ team op kunt geven.

 

Naar een Virtuoze School

Labo Virtuoos met o.a. Gert Biesta

Samen met diverse onderwijsprofessionals werken aan virtuositeit in het onderwijs. Voor leerkrachten, directies en besturen die echt aan de slag willen met virtuositeit in hun onderwijs en omgeving. Een Community of Practice met meerdere masterclasses. (reeds gestart)

 

Lees meer

Aan de slag met moderne projecttechnieken

Moderne projectmethodieken, zoals scrummen en bordsessies zijn interactieve werkvormen, die veelal hun oorsprong hebben in grote ICT-projecten. Ze zijn een antwoord op projecten die meer kosten, langer duren en niet opleveren wat je ervan verwacht. In deze workshop ervaar je hoe je een storyboard kunt gebruiken, hoe je hier acties op kunt uitzetten en ga je het ‘scrummen’ in de praktijk brengen.

 

Lees meer

Samen bouwen aan een Virtuoze School

De Virtuoze School is een (nieuwe) manier van professionaliseren, waarmee waardegedreven onderwijs concreter wordt door het vormen van het professioneel kompas. Virtuositeit is het herinneren, hervinden en ontdekken wat van waarde is in onderwijs. Wij begeleiden diverse schoolteams in dit traject. 

Lees meer

Formatief evalueren en groepsplanloos werken

Wil jij formatief evalueren, de goede vragen stellen en effectief feedback geven een belangrijke rol laten spelen in jouw onderwijspraktijk? We verkennen samen wat er nodig is om elementen van formatief evalueren en toetsen door te gaan voeren.

Lees meer

Virtuoze Ervaringsmiddag

Ervaar Virtuoos Onderwijzen, met plezier!

Het ABC heeft een virtuoze ervaringsmiddag georganiseerd, voor alle leraren, directeuren, bestuurders en andere onderwijsprofessionals.

Door middel van waardekaarten, workshops en gesprekken hebben we met elkaar ervaren hoe we samen onderwijs kunnen vernieuwen op een waardevolle manier.

Bekijk hierboven de impressie van deze virtuoze ervaringsmiddag.