Het ABC is een bruisend Amsterdams adviescentrum voor het onderwijs met landelijke zichtbaarheid. Met hoofd, hart en handen richten we ons op continue kwaliteitsverbetering in het onderwijs en willen we alle kinderen de beste kansen geven. Met ruim vijftig deskundige kinder- en jeugdpsychologen, orthopedagogen, taal-reken- en gedragsdeskundigen zorgen we elke dag weer dat alle talenten optimaal worden benut. Altijd in de context van de school, de leerkracht, de leerling en de ouders. Onze klanten en partners zijn scholen binnen PO. Daarnaast zijn er ook samenwerkingsverbanden met gemeentes, universiteiten en ministeries.

Om het vakgebied Taal & Dyslexie te versterken zijn wij op zoek naar een

Taalspecialist (voor 3 dagen per week)

Als taalspecialist bij Het ABC heb je brede kennis van het taalonderwijs in meertalige klassen van onderbouw tot bovenbouw. Je werkt met schoolteams aan (onderdelen van) taalbeleid en je verstevigt de taaldidactische aanpak van leerkrachten d.m.v. het ontwikkelen en geven van trainingen en workshops, coachen van leerkrachten en begeleiden van leerteams. Je helpt teams keuzes te maken binnen het taalbeleid. Gezien de grootstedelijke context heb je veel kennis van woordenschatontwikkeling en de didactiek hiervan. Kennis en ervaring met het onderwijs aan nieuwkomers in opvanggroepen en in reguliere groepen is een pré.

Je bent samen met je collega’s inzetbaar op brede onderwijsvraagstukken. Van visievorming tot concrete handvatten die ingezet worden om een team (schoolteam, directeuren en bestuurders) te ondersteunen bij het zelf vormgeven wat zij willen bereiken. Je kijkt vanuit jouw vakkennis en ervaring naar de processen en uitkomsten die nodig en gewenst zijn en weet dit te vertalen in opdrachten voor Het ABC. Dit vraagt van je dat je het juiste gesprek kunt voeren met de school en ze jou steeds vaker vragen om hen te begeleiden bij het (her)vinden van hun koers, visie en aanpak  op leren.

Over je werkzaamheden    

·        Je adviseert en begeleidt schoolteams bij het verbeteren van de kwaliteit van (taal)onderwijs en zet samen met scholen taalbeleid op. Je gaat aan de slag met maatwerkvragen;

·        Je ontwikkelt en verzorgt trainingen en workshops, masterclasses en coaching sessies voor onderwijsprofessionals op gebied van taalonderwijs;

·        Je begeleidt implementatietrajecten op deelgebieden van het taalonderwijs of op taalbeleid;

·        Je bouwt in teamverband het expertisegebied Taal uit op basis van vragen uit het veld en de visie van het ABC

·        Je bent een gesprekspartner voor onze klanten/scholen en weet daarmee het netwerk van Het ABC uit te breiden en opdrachten voor het ABC te verwerven.

Over je profiel:

·        Je hebt een academisch denk- en werkniveau. Je bent afgestudeerd taalwetenschapper of onderwijskundige met specialisatie Taal/NT2 (Master NT2).

·        Je hebt werkervaring binnen het onderwijs (bijvoorbeeld als ervaren leerkracht of Intern Begeleider) met extra expertise in de vorm van een post HBO-opleiding op het gebied van Taal/NT2 of gecombineerd met een WO-opleiding.  ·        Je hebt brede werkervaring opgedaan binnen het onderwijs op gebied van taalonderwijs, meertaligheid en/of  nieuwkomersonderwijs.

·        Je bent bekend met de nieuwste taal-, lees-en spellingsmethodes

·        Je bent gewend om adviestrajecten te begeleiden en je eigen opdrachten te genereren.

Over je arbeidsvoorwaarden:

Je hebt binnen het team Taal & Dyslexie fijne collega’s (ook op taalgebied) met wie je samen je visie, aanpak en resultaten afspreekt. Je werkt met een normjaartaak wat betekent dat je veel ruimte en vrijheid hebt rondom planning van je werk. We geloven in klantgericht werken vanuit je talenten en hebben een fijne werksfeer opgebouwd waarin we doen wat werkt.  Inschaling van de functie is volgens de CAO AOJ, schaal 11, passend bij je kwaliteiten en ervaring. Je bent aangesloten bij pensioenfonds ABP.

Wil je solliciteren?

Voor vragen over de functie kun je mailen met teamleider Nina Willemse, nwillemse@hetabc.nl. Je motivatiebrief en CV kun je sturen aan Carla Groen ovv Taalspecialist: werkenbij@hetabc.nl

We willen deze vacature graag zo snel mogelijk invullen (uiterlijk m.i.v. 1 januari 2020) dus als we een match zien, zullen we een kennismakingsgesprek voorstellen.